fredag, 05 juli 2024 08:12

Kongehusekspert vil fjerne prinsessetittelen til Märtha Louise

Skrevet av
Bruken av prinsessetittelen på etikettene til ginen som er produsert til bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, er det sjuende bruddet på to år på avtalen med kongehuset og Märtha Louise om å ikke bruke prinsessetittelen i kommersiell øyemed, fastslår kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Bruken av prinsessetittelen på etikettene til ginen som er produsert til bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, er det sjuende bruddet på to år på avtalen med kongehuset og Märtha Louise om å ikke bruke prinsessetittelen i kommersiell øyemed, fastslår kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen mener det er på tide at Märtha Louise fratas prinsessetittelen. Han mener hun undergraver kongehusets troverdighet.

I en kronikk i Aftenposten peker han på at prinsessen gjentatte ganger har brutt avtalen med kongehuset om å ikke bruke prinsessetittelen og tilknytningen til kongefamilien i kommersielle sammenhenger.

«Når avtalen ikke blir respektert, er det på tide å stryke Märtha Louises prinsessetittel før kong Haralds livsverk tar ytterligere skade», skriver Isaksen.

Han peker på at bruken av prinsessetittelen til å promotere den mye omtalte ginen er det sjuende bruddet på avtalen som kongen inngikk med prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett for mindre enn to år siden.

Isaksen mener at den synkende oppslutningen om kongehuset først og fremst skyldes alle kontroversene rundt Märtha Louise og Durek Verrett, og peker på at så godt som alle av de spurte i en meningsmåling utført av NRK i 2022, oppga at dette hovedårsaken til at de var blitt mer skeptiske til monarkiet.

I 2017 lå oppslutningen om monarkiet på 81 prosent, i 2022 78 prosent og i år var den nede i 73 prosent, påpeker Isaksen.

«Nordmenn flest er av gode grunner glade i kong Harald, og mange er sinte over at datteren og den blivende svigersønnen offentlig ydmyker kongen ved å vise at de ikke respekterer hans autoritet», skriver Isaksen.

Etter en grunnlovsendring i 1990 er det helt opp til kongen å gi «bestemmelser om titler for dem som er arveberettiget til kronen». Det gir ham også muligheten til å inndra titler.

Andre saker å lese

Nedgang i tallet på vrakede biler

25-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nedgang i tallet på vrakede biler

De siste fem årene har tallet på biler som vrakes, gått ned år for år. I fjor ble det vraket nær 27 prosent færre biler enn i 2018.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

25-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens spørsmål. Svaren finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

24-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

En bil er påkjørt av et tog i Sarpsborg, opplyser politiet. Nødetatene er på vei.

Les mer i RingeriksAvisa

Stjal bilene til folkehøgskolen

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om at det nylig hadde vært innbrudd på Ringerike Folkehøyskole. Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser. Det er trolig to personer som har...

Les mer i RingeriksAvisa