fredag, 05 juli 2024 07:51

I dag, 5.juli, er sola lengst unna jorda

Skrevet av
Når Sola er Lengst Unna Jorda: Aphelion Når Sola er Lengst Unna Jorda: Aphelion

Jordas bane rundt sola er ikke en perfekt sirkel, men snarere en ellipse. Dette betyr at avstanden mellom jorda og sola varierer gjennom året. To viktige punkter i denne elliptiske banen er perihelion, når jorda er nærmest sola, og aphelion, når jorda er lengst unna sola. I denne artikkelen skal vi fokusere på aphelion, et fascinerende astronomisk fenomen.

Aphelion: definisjon og timing

Aphelion oppstår når jorda er på det punktet i sin bane som er lengst unna sola. Dette skjer en gang hvert år, rundt 4. juli. På dette tidspunktet er avstanden mellom jorda og sola omtrent 152 millioner kilometer (94,5 millioner miles), sammenlignet med cirka 147 millioner kilometer (91,4 millioner miles) ved perihelion, som skjer tidlig i januar.

Årsaker til variasjon i avstanden

Den viktigste årsaken til at avstanden mellom jorda og sola varierer, ligger i den elliptiske formen på jordas bane. Dette kan forklares med Keplers første lov, som sier at planetenes baner rundt sola er ellipser med sola i det ene brennpunktet. Denne elliptiske banen skyldes gravitasjonelle påvirkninger fra andre planeter, særlig Jupiter og Saturn, samt solas egen gravitasjon.

Effekter på klima og vær

Man kunne forvente at jordas avstand til sola ville påvirke klimaet betydelig. Interessant nok har aphelion og perihelion lite å si for årstidene. Årstidene skyldes jordas aksehelning, som forblir konstant på omtrent 23,5 grader. Derfor er det sommer på den nordlige halvkule i juli, selv om jorda er lengst unna sola, fordi denne halvkule er tiltet mot sola og mottar mer direkte sollys.

Aphelion og solenergi

Selv om avstanden mellom jorda og sola ikke dramatisk påvirker årstidene, har den en liten effekt på mengden solenergi som når jorda. Ved aphelion mottar jorda omtrent 7% mindre solenergi enn ved perihelion. Dette kan ha en marginal effekt på globale temperaturer, men er ofte overskygget av andre faktorer som atmosfærens sammensetning og havstrømmer.

Historiske og fremtidige perspektiver

Gjennom historien har variasjoner i jordas baneform, kjent som Milanković-sykluser, påvirket klimaet på jorda. Disse syklusene strekker seg over titusenvis av år og inkluderer endringer i eksentrisitet (banens elliptisitet), helning av jordaksen, og presesjon (endring i retningen av jordaksens helning). Slike sykliske endringer har bidratt til istider og mellomistider.

Aphelion er en årlig påminnelse om den dynamiske naturen av vår planets bevegelse i solsystemet. Selv om det ikke har en dramatisk effekt på vårt daglige vær eller årstidene, er forståelsen av aphelion og jordas elliptiske bane viktig for astronomi og klimavitenskap. Gjennom denne kunnskapen kan vi bedre forstå jordas komplekse klima og de store syklusene som påvirker det over lange tidsperioder.

Kilde: ChatGPT

Andre saker å lese

Nedgang i tallet på vrakede biler

25-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nedgang i tallet på vrakede biler

De siste fem årene har tallet på biler som vrakes, gått ned år for år. I fjor ble det vraket nær 27 prosent færre biler enn i 2018.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

25-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens spørsmål. Svaren finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

24-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

En bil er påkjørt av et tog i Sarpsborg, opplyser politiet. Nødetatene er på vei.

Les mer i RingeriksAvisa

Stjal bilene til folkehøgskolen

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om at det nylig hadde vært innbrudd på Ringerike Folkehøyskole. Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser. Det er trolig to personer som har...

Les mer i RingeriksAvisa