tirsdag, 11 juni 2024 14:42

Unge i Norge på kokaintoppen i Europa

Skrevet av
Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

4,2 prosent av nordmenn i alderen 15–34 år oppgir å ha brukt kokain i løpet av en periode på ett år, viser en ny EU-rapport.

Det er like stor andel som i Danmark, men mindre enn i Irland og Nederland, ifølge den siste rapporten til EUs narkotikabyrå EMCDDA. Norge ligger dermed på en delt tredjeplass.

Den tar for seg trendene innen narkotikabruk innen EUs 27 medlemsland, samt Norge og Tyrkia, og er basert på de siste tilgjengelige tallene fra hvert enkelt land.

En mulig feilkilde er imidlertid at undersøkelsene i de enkelte landene er gjort på ulike tidspunkter. Tallene fra Hellas er fra 2015, mens tallene fra Norge er fra 2021.

Cannabis og kokain

Etter cannabis er kokain det klart mest brukte illegale stoffet i Europa, viser rapporten.

I gruppa 15–34 år er kokainbruken mest utbredt i Nederland (5,5 prosent), etterfulgt av Irland med 4,8 prosent. Disse tallene er fra henholdsvis 2022 og 2019.

Snittet for EU-landene er 2,5 prosent. I undersøkelsene er folk blitt spurt om de har brukt kokain i løpet av de siste tolv månedene.

Rekordhøy smugling

Når det gjelder voksne og unge (15-64 år) som svarer at de har brukt kokain i løpet av livet, havner Spania øverst med 12 prosent, etterfulgt av Danmark med 9,4 prosent og Irland med 8,3 prosent.

Norge ligger med 7,3 prosent et stykke over EU-gjennomsnittet på 5,4 prosent, og bare 0,5 prosentpoeng bak Nederland.

De siste årene har smuglingen av kokain til Europa økt dramatisk. I 2022 ble en rekordmengde på 323 tonn beslaglagt i Europas havner.

EU er i ferd med å øke kontrollen i store havner som Antwerpen, men det er foreløpig for tidlig å si om tiltakene har lyktes.

Nye stoffer uroer

I tillegg skaper nye syntetiske opioider, nye stoffblandinger og mer blandingsmisbruk uro, ifølge rapporten.

Helsedirektoratet deler bekymringen.

– Det som har vært en økende bekymring, er nye syntetiske opioider, nitazener og at flere stoffer oftere blir brukt sammen. Dette kan føre til at folk mister kontrollen på hvilke stoffer de tar, noe som kan øke faren for helseskader, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave.

Andre saker å lese

Stortingsrepresentantene øker trolig lønna med 5,2 prosent

19-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Stortingsrepresentantene øker trolig lønna med 5,2 prosent

Den menige stortingsrepresentant skal nå tjene 1,171 millioner kroner, i alle fall er det forslaget som trolig vedtas torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå kan du vippse til dansker og finner

19-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nå kan du vippse til dansker og finner

Fra i dag blir det like enkelt å vippse dansker og finner som det er å vippse nordmenn. Men det koster 4 prosent av beløpet.

Les mer i RingeriksAvisa

Medietilsynet: Lotto-sendingene på NRK er ikke reklame

18-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Medietilsynet: Lotto-sendingene på NRK er ikke reklame

Lotto-trekningen og de andre pengespillene som sendes på NRK er ikke å anse som markedsføring og derfor fullt lovlige, fastslår Medietilsynet.

Les mer i RingeriksAvisa

Drapet i Mjøndalen: Forsøker å avhøre siktede i løpet av formiddagen

17-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Drapet i Mjøndalen: Forsøker å avhøre siktede i løpet av formiddagen

Mannen i 20-årene som er siktet for å ha drept en kvinne i 30-årene i Mjøndalen søndag kveld, skal etter planen avhøres mandag formiddag.

Les mer i RingeriksAvisa