onsdag, 13 april 2016 07:46

Charles Lloyd tilbake i Aulaen – 50 år senere

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

At Oslo er en jazzby av internasjonalt kaliber er det ingen tvil om. Innenfor byens grenser finner du både fremadstormende unge talenter og velrenommerte og erfarne musikere som har bidratt til å utvikle nye uttrykk og stilarter innen jazzen.

Men den ”moderne” stilen som mange Oslobaserte musikere arbeider innenfor dukket ikke opp i et vakum på 1960-tallet. Den gang fantes ikke et internett med tilhørende strømmetjenester der 60-tallets unge nysgjerrige og lovende kunne grave etter gull. Nye strømninger ble man eksponert for live og gav publikum opplevelser som rystet dem rent fysisk.

I 2014 hedret vi Mingus og markerte hans konsert i Universitetets Aula i 1964 med hyllestkonserten Mingus i Aulaen, ledet av Arild Andersen. I år markerer vi 50-årsjubileet for en annen konsert på samme sted, nemlig Charles Lloyd Quartets konsert i oktober 1966. Konserten som endte opp på flere plateutgivelser hadde en besetning man bare kunne drømme om:

Keith Jarrett på piano, Cecil McBee på bass og Jack DeJohnette på trommer. Sammen med Mingus-konserten var Lloyds konserter i Oslo svært viktig for oppblomstringen av den moderne jazzen i Norge.

Markeringen av dette 50-årsjubileet gjøres med ingen ringere enn hovedpersonen fra 1966, nemlig Charles Lloyd selv og hans New Quartet med Jason Moran, Harish Raghavan og Eric Harland.

– Veldig hyggelig å kunne presentere Charles Lloyd i Universitetets aula 50 år etter den legendariske konserten og plateopptaket fra 1966. Anbefaler et gjenhør med platene hans fra den tiden som en oppvarming til denne konserten. I bandet er også den da 21-årige Keith Jarrett, sier Edvard Askeland, daglig leder ved Oslo Jazzfestival.

Noe av det spesielle med Lloyd og hans kvartett var at de nådde ut langt utenfor jazzmenigheten på 60-tallet. De spilte på arrangementer side om side med artister som Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane, The Greatful Dead og Cream, og de var det første jazzbandet som spilte på det historiske konsertstedet The Fillmore Auditorium i San Fransisco. På denne tiden ble Lloyd også invitert til å bidra på studioinnspillinger med the Doors, The Byrds, Aashish Khan og The Beach Boys.

Musikken deres var preget av tidens ånd og åpne holdning. De tok til seg impulser fra rock, ikke-vestlig klassisk musikk og kombinerte det med impresjonistiske harmonier og avantgardejazz.

Charles Lloyd med sin New Quartet låter like vital og musikalsk sulten nå som han gjorde i 1966 – året før han ble kåret til Jazz Musician of the Year av Downbeat, og backet av Moran, Raghavan og Harland vet vi at det blir en minneverdig aften i Universitetets Aula onsdag den 17. august 2016.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Andre saker å lese

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

24-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

En bil er påkjørt av et tog i Sarpsborg, opplyser politiet. Nødetatene er på vei.

Les mer i RingeriksAvisa

Stjal bilene til folkehøgskolen

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om at det nylig hadde vært innbrudd på Ringerike Folkehøyskole. Politiet har vært på stedet og gjort undersøkelser. Det er trolig to personer som har...

Les mer i RingeriksAvisa

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa