tirsdag, 04 januar 2022 08:39

2021: Disse tre filmene fikk 18-årsgrense

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Koronaen påvirker antallet filmer som settes opp på norske kinoer. Medietilsynet satt aldersgrense på tjue prosent færre kinofilmer i 2021 sammenlignet med før koronaen i 2019. Koronaen påvirker antallet filmer som settes opp på norske kinoer. Medietilsynet satt aldersgrense på tjue prosent færre kinofilmer i 2021 sammenlignet med før koronaen i 2019. Foto Medietilsynet

Medietilsynet satt aldersgrense på 244 kinofilmer i fjor, som er flere enn i 2020, men fortsatt færre enn i 2019. – Koronaen ser fortsatt ut til å virke inn på antall filmer som settes opp på norske kinoer, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Koronapandemien preget også kinoåret 2021. Det kommer tydelig frem av tallene når vi nå har sagt farvel til 2021. Kinoene ble imidlertid hardest rammet i 2020, da samfunnet og kinoene ble koronastengt i åtte uker.

– Vi satt aldersgrense på omtrent tjue prosent færre kinofilmer i fjor sammenlignet med 2019, som kan regnes som et normalår. I 2020 satt vi aldersgrenser på 170 kinofilmer, som var en nedgang på over 40 prosent fra 2019, sier Sekkelsten.

Tre av fjorårets kinofilmer fikk 18-årsgrense

Når Medietilsynet setter aldersgrense, vurderes både innholdet og uttrykket i filmen.
– Aldersgrensen settes ut fra en vurdering av om innholdet kan være skadelig for barn og unge, sier Sekkelsten.

Av de kinofilmene som Medietilsynet satt aldersgrense på i løpet av 2021, fikk tre av filmene aldersgrense 18 år:

Filmen Spiral: From the Legacy of Saw fikk 18-årsgrense fordi filmen inneholder flere angstskapende scener med svært detaljerte og grove skildringer av tortur og drap, mens filmen Halloween Kills har en angstskapende stemning og inneholder en rekke svært nærgående, kyniske og blodige skildringer av drap.

Satirefilmen Bad Luck Banging or Loony Porn inneholder flere partier med omfattende, eksplisitte og nærgående seksuelle skildringer, og fikk derfor 18-årsgrense.

Sist gang en film fikk 18-årsgrense, var i 2017. Også da ga Medietilsynet den høyeste aldersgrensen til tre filmer: Raw, The Belko Experiment og The Villainess.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.