tirsdag, 05 november 2019 09:13

Emmerich gir amerikanerne en historieleksjon

Skrevet av NTB-TT-Karin Svensson
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Storfilmen "Midway" er norgesklar i november, med regissør Roland Emmerich ved roret og Nick Jonas (bildet) på rollelisten. Storfilmen "Midway" er norgesklar i november, med regissør Roland Emmerich ved roret og Nick Jonas (bildet) på rollelisten. Foto: Another World Entertainment / Handout NTB kultur

Hollywoodregissøren Roland Emmerich har bygget seg en karriere sin på store eksplosjoner – og en dæsj politikk. Nå vil han minne USA på fortiden som frihetens forsvarer med krigseposet «Midway».

I juni 1942 braste amerikanske krigsfly sammen med den japanske flåten utenfor Midwayøyene i Stillehavet. Rent taktisk ble angrepet på Pearl Harbor en japansk triumf og et tilsvarende nederlag for USA.

– Da jeg leste om slaget, ble jeg overrasket over hvor nervøse amerikanerne var. De fryktet at dersom de tapte slaget, så skulle japanerne angripe fastlandet, sier regissør Roland Emmerich.

Tyskfødte Emmerich er kjent for undergangsfilmer som «Independence day» og «2012». «Midway» er den første filmen hans som bygger helt på virkelige hendelser – og virkelige personer.

Hovedpersonen Dick Best (spilt av Ed Skrein) var en legendarisk pilot som lot flyet falle mot de japanske hangarfartøyene mens han slapp bomber, før han – med minimal margin – rettet flyet opp igjen.

– I dag er krig mer som TV-spill, personen som styrer missilet befinner seg ofte hundretalls mil borte. Jeg ble helt forbløffet over hvordan Best og hans kolleger kunne fly rett ned i dette kaoset, av brann og svart røyk. Mitt hovedmål er alltid å underholde publikum, og styrtbombingen egnet seg vel til det, sier regissøren.

midway plakatenHar politisk ærend

Men Roland Emmerich er ikke redd for å krydre filmene med en dose politikk. Han taklet klimakrisen i «The Day After Tomorrow», og han sloss for at Will Smith skulle få spille hovedrollen i «Independence Day». Også «Midway» har et politisk ærend.

– Nasjonalismen er blitt moderne igjen, overalt i verden er ekstremhøyre på fremmarsj. Det er viktig å minne om at andre verdenskrig handlet om å bekjempe fascister. Jeg ville også fremvise gode amerikanere – og minne USA på en tid da de var helter.

Som med sine tidligere filmer har Emmerich valgt å fortelle om vanlige mennesker i ekstreme situasjoner.

– Krig rammer vanlige folk på samme måte som en naturkatastrofe. Soldater vil ikke krige, men politikerne tabber seg ut i så stor grad at de må. I det perspektivet var det viktig for meg å portrettere japanerne på en respektfull måte, slik at vi ikke skaper nye fiender i hodene til folk. Jeg unngår å ha seiersscener der folk jubler, jeg syntes at det ble feil. For i krig er ingen vinnere.

Elsker kinofilm

Emmerich jobber nesten alltid med storskalafilmer. På spørsmål om hvorfor han lokkes av dette formatet, svarer han:

– Det er fordi jeg elsker kinofilm, og jeg synes at et stort lerret skal fylles med mye innhold. Jeg forsøker å få med så mye på filmduken som mulig, til en så liten kostnad som mulig.

Om tilnavnet «the master of disaster» (katastrofemesteren), har han følgende å si:

– Jeg liker det ikke. Det kommer fra «Independence Day», der jeg bruker katastrofeelementet for å fortelle for publikum at «hva som helst kan skje i denne filmen». Jeg sprengte Det hvite hus, symbolet for alt USA står for. Det synet forandret noe i folk, og også deres syn på meg.

Men regissøren angrer ikke.

– Ikke i det hele tatt. Det er trolig det jeg kommer til å gå inn i historien for, slår han fast til TT. Og lover at han ikke har tenkt å hvile på sine laurbær. Han ivrer nå for å lage en ny klimarelatert film, som han beskriver som en geopolitisk fortelling. Den skal få handlingen lagt 20–30 år fram i tid – og vise hvor ille det kan bli.

Fakta om Roland Emmerich

  • Født i 1955 i Stuttgart.
  • Yrke: Filmregissør, manusforfatter og filmprodusent.
  • Filmer i utvalg: «Universal soldier» (1992), «Stargate» (1994), «Independence Day» (1996), «Patrioten» (2000), «The Day After Tomorrow» (2004), «2012» (2009), «White House Down» (2013), «Stonewall» (2015), «Independence Day: Resurgence» (2016).
  • Aktuell med: Krigsfilmen «Midway» som får norsk premiere 15. november