torsdag, 14 november 2019 10:20

GOT-stjernen fikk endelig le på film

Skrevet av NTB-TT-Gunnar Rehlin
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Får være morsom: Emilia Clarke liker godt å få vise fram sin mer klovnete side i den nye filmen «Last Christmas». Får være morsom: Emilia Clarke liker godt å få vise fram sin mer klovnete side i den nye filmen «Last Christmas». Foto: AP

I «Last Christmas» møtes to av britisk films største stjerner: Emma Thompson og Emilia Clarke. Filmen er en romantisk komedie som utspiller seg mot en litt mørk bakgrunn. Men uansett, for Emilia Clarke var dette en mulighet til å vise at hun faktisk har humor.

– Denne filmen gir meg muligheten til å være morsom, til å være litt klovn – og det setter jeg pris på, uttalte hun til TT som fikk besøke innspillingen rett utenfor London.

– Dragedronningen Daenerys Targaryen i «Game of Thrones» var ikke kjent for å fortelle morsomme historier, konstaterer Clarke – og skyter inn:

– De prøvde i starten, de sa: «Du er jo morsom», og så skrev de inn noen morsomme replikker til meg. Men det fungerte bare ikke, Dani var veldig mye, men hun var ikke morsom.

Rømte fra krig

Filmen er skrevet av Emma Thompson, som også spiller moren til Emilias karakter, Kate, i filmen. Familien i filmen rømte fra det tidligere Jugoslavia under krigen da Kate var liten. Nå forsøker hun å finne fotfeste i et England som ikke alltid føles like åpent mot alle, og til daglig jobber hun i en butikk som selger julepynt.

– Hun er ensom og forvirret. Hun kan ikke sitte alene med tankene sine, men må finne på noe, dermed ender det med alkohol og Tinder-dating. Hun gjør alt feil, det er lettere for henne å skjule seg bak feilene. Det var en fin mulighet til å få spille en skikkelig rotete person, en som ikke har det så bra, fortsetter Clarke. Som selv er en skikkelig London-jente. Hun sier at det å spille inn scener i byen hennes ga henne et nostalgisk kick.

– Det er jo min by. Jeg kunne peke og si: «Der borte gikk jeg på dramaskole». Tenk om jeg som elleveåring hadde kunnet sagt: «En dag skal jeg spille inn en film med Emma Thompson her i området».

Takket først nei

Emma Thompson forteller TT at hun allerede for sju år siden ble spurt om hun kunne skrive en romantisk komedie basert på George Michaels hit «Last Christmas», men at hun da takket nei.

– Jeg liker julelåter som er bitrere og skakkere, litt sånne Clash-aktige sanger. «Last Christmas» er for søt, og jeg så ikke hvordan jeg skulle få laget en historie ut av den.

Men så dukket det opp en idé, og Emma Thompson jobbet også litt sammen med George Michael før artisten gikk bort i desember 2016. Fra starten av var det ikke meningen at hun selv skulle figurere i filmen. Thompson skulle skrive manuset, men så begynte hun å føle en dragning mot Kates manipulerende og passivt aggressive mor. Etter flukten fra krigen er Thompsons rollefigur merket for livet, men hun prøver å gjøre livet bedre for seg og datteren.

– Jeg ser ikke dette som en ren romantisk komedie, men mer som drama med romantikk og komedie. Jo visst, det er en fortelling her om et ungt par som møtes og etter en stund blir forelsket, grunnelementet i romantiske komedier fra «Bringing Up Baby» til «Notting Hill», sier Emma Thompson. Som synes filmen er mer i slekt med «Fornuft og følelser» enn «Love Actually», der den både er sår og morsom.

Selv elsker hun julen, noe ikke alle i hennes nærhet gjør.

– Jeg er gift med en mann som hater julen. Foreldrene hans var ulykkelige sammen, og julen var den tiden da alle var hjemme og var ulykkelige – og ikke kunne stikke av. Men jeg har beseiret ham. Han har måttet underkaste seg. Vi feirer jul i Skottland, og det liker han. Han er ok nå, men tidligere klaget han bittert over julen.

Fakta om «Last Christmas»

  • Regi: Paul Feig.
  • Tittel: «Last Christmas» – en tittel som henspiller på Wham!-låten med samme navn.
  • Filmen er kalt en hyllest til George Michael – der den også byr på tidligere uutgitt musikk fra artisten som gikk bort i 2016.
  • Manus: Bryony Kimmings, Emma Thompson og Greg Wise.
  • I rollene: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh med flere.
  • Emilia Clarke og Emma Thompson spiller mor og datter i filmen.