onsdag, 30 oktober 2019 23:24

Norsk skrekk sjøsettes fredag

Skrevet av Veronica Karlsen
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Plakat for «De dødes tjern». Plakat for «De dødes tjern». Foto: SF Studios / Handout

61 år etter originalen kommer nå en nytolkning av «De dødes tjern». – Helt unikt, sier skuespiller Iben Akerlie om innspillingen.

– Lillan er barnehjemsbarn, nært knyttet til sin bror. Ikke vært så mye ute i verden. Det er mye undertrykte ting, har hovedrolleinnehaver Iben Akerlie uttalt til VG om fortellingen – som nå kommer i ny drakt.

Regissør Nina Bull Robsahm har kalt filmen «en nytolkning» av «De dødes tjern», så dermed må hardbarkede fans av 1958-filmen – og romanen fra 1942 – belage seg på en del endringer.

Har med seg Bernhard Borge

– Lillian er en biperson i originalen, men her er hun hovedperson, sier Akerlie, kjent fra filmen «Victoria» og TV-serien «Mammon», til NTB. Hun legger til om handlingen:

– Hun har mistet tvillingbroren sin, og nå skal hun selge hytta og drar opp for å rydde opp. Du vil ikke tro alt som skjer!

Med på turen har hun blant andre en venn ved navn Berhard Borge (spilt av Jakob Andersen Schøyen), som har en podkast om det paranormale. Det kan virke som han kommer til helt riktig sted.

Jakob Andersen Schøyen kjenner mange igjen fra parodisuksessen «Hit for hit» – samt fra rollen som Dynamitt-Harry i tre Olsenbanden Jr-filmer.

Unik erfaring

Akerlie kaller innspillingen av «De dødes tjern» for en helt unik erfaring. Mange scener ble spilt inn i et mer eller mindre avstengt område i Sørkedalen. Og som seg hør og bør hadde de verken naboer eller dekning på mobilen.

– Jeg håper folk tar imot vår film som en helt selvstendig versjon, fremholder skuespilleren – og legger til at vi kan glede oss til klassiske skrekk-elementer: Vennegjengen som drar på tur. Hvite nattkjoler. Mørk og truende natur – og karakter som går dit de absolutt ikke bør. Alt er med.

– Og tjernet blir en karakter i seg selv, der det til tider er så speilblankt at man kunne tro det var et filmtriks. Samtidig er det masse gørr og gugge og noen riktig angstfremkallende undervannsscener, smiler Akerlie.

Fakta om «De dødes tjern» anno 2019

  • Inspirert av romanen «De dødes tjern», av Bernhard Borge, som er pseudonym for forfatteren André Bjerke.
  • Handling: Lillians tvillingbror Bjørn dør på mystisk vis alene ved den gamle familiehytta. Et år senere kommer Lillian og vennene hennes til hytta for å ta farvel med- og selge stedet. Like etter ankomst begynner mystiske ting å skje.
  • Regien er ved Nini Bull Robsahm – regissør og manusforfatter, kjent for «Rovdyr» (2008), «Hjelp, vi er i filmbransjen» (2011) og «Amnesia» (2014).
  • I rollene: Skuespillere Iben Akerlie, Jakob Andersen Schøyen, Sophia Lie, Patrick, Walshe McBride, Jonathan Harboe, Elias Munk og Ulrik von der Esch.
  • Premiere: Fredag 1. november.