fredag, 20 september 2019 10:19

Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Partileder Kjell Ingolf Ropstad taler til KrFs landsstyre på Økern i Oslo fredag. Partileder Kjell Ingolf Ropstad taler til KrFs landsstyre på Økern i Oslo fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk i rette med regjeringskollegaene fra Frp da han innledet sin tale til KrFs landsstyre fredag. – Snikislamisering er et dårlig ord. Det finnes ikke i Norge, fastslo Ropstad.

– Det er sunt og bra med kritikk av religion. Men snikislamisering er ikke religionskritikk. Vi må heller snakke om politikk og det ansvaret vi har for å hjelpe mennesker i nød, sa han.

Ropstad viste til at Norge har sendt skip til Middelhavet for å redde båtflyktninger.

– Det ansvaret som gjør at Norge hvert eneste år tar imot 3.000 kvoteflyktninger. Det er tre ganger mer enn de rødgrønne, sa KrF-lederen.

Ropstad kom også inn på kranglingen innad i regjeringen den siste tiden. Rett før valget kunne barne- og familieministeren presentere en budsjettlekkasje om at regjeringen vil bruke 30 millioner kroner på samlivskurs for førstegangsforeldre.

– Etter valget er det noen som har påpekt at kanskje regjeringen hadde trengt samlivskurs, sa Ropstad til latter fra KrF-delegatene.


Fakta om "ordet som ikke finnes"

  • Hos medieovervåkingstjenesten Retriever, som arkiverer stoff fra norske medier, dukker begrepet for første gang opp seks ganger i 1997. I alle tilfellene er det snakk om utenrikssaker, hovedsakelig om tyrkisk politikk.
  • I 2004 dukker begrepet for første gang opp i omtale av norske forhold. I et debattinnlegg i Nordlys kritiserer sosialantropolog Einar Rebni Frp-veteran Carl I. Hagen for å antyde at det skjer en «gradvis snikislamisering» av det norske samfunn.
  • De neste tre årene blir begrepet brukt seks ganger, blant annet i et intervju med Hege Storhaug i den kristne avisen Magazinet i 2005.
  • I 2008 omtales begrepet 18 ganger, blant annet i forbindelse med en debatt om muslimske innsatte i Trondheim som anmeldte fengselet etter at de ble servert svinekjøtt.
  • I 2009 eksploderer bruken av begrepet etter Siv Jensens tale på Frps landsstyremøte i februar. Totalt gir snikislamisering 2.980 søketreff hos Retriever i 2009.
  • I 2010 og 2011 gir begrepet henholdsvis 472 og 671 treff i norske medier, mens det faller til 158 i 2012.
  • I 2013 er det en ny runde med snikislamiseringsdebatt i etterkant av stortingsvalget. Det resulterer i 916 omtaler av begrepet det året.
  • De neste årene faller bruken av ordet, og i 2016, 2017 og 2018 er det under 100 treff på «snikislamisering».
  • Så langt i år er begrepet brukt 781 ganger, i all hovedsak i september (655 treff).

(Kilde: Retriever. Basert på søk på «snik-islamisering» og «snikislamisering»).

NTB