fredag, 15 mars 2024 13:00

Anniken Huitfeldt (Ap) ny USA-ambassadør

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Anniken Huitfeldt  var best kvalifisert Anniken Huitfeldt var best kvalifisert Foto: NTB

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at Anniken Huitfeldt starter i jobben som Norges ambassadør til USA etter sommeren – trolig rundt august.

– Vi er veldig glade for den utnevnelsen. Hun er en politiker med veldig lang erfaring. To år som utenriksminister, åtte år som leder for utenriks- og forsvarskomiteen. Sånn sett har hun vært på toppen av norsk utenrikspolitikk i ti år, sa Eide til pressen fredag ettermiddag.

Til NRK fortalte Eide hvorfor han valgte å gå for en politiker og ikke en diplomat.

– Dette er noe man av og til har gjort. Det har vært folk fra en rekke partier som har gått fra å være toppolitiker til en ambassadørstillinger, fordi man tar med seg erfaringer som er relevante for diplomatiet.

Utenriksministeren ble av statskanalen møtt med påstand om kritikk fra tillitsvalgte i Utenriksdepartementet, som mente at man burde ansette en diplomat.

– Det er ingen tvil om at de aller fleste ambassadørstillinger blir besatt av folk i egne rekker, men det skjer ganske jevnt at man henter folk fra Stortinget til utenrikstjeneste, så jeg tror de tåler det ganske godt. Regjeringens rolle er å finne den som er best egnet, svarte Eide.

NTB