tirsdag, 19 desember 2023 08:10

Islandsk landsby unngår trolig lava fra vulkanutbruddet

Skrevet av
Etter en befaring med helikopter natt til tirsdag kunne man konstatere at lavaen ikke strømmer mot Grindavik. Etter en befaring med helikopter natt til tirsdag kunne man konstatere at lavaen ikke strømmer mot Grindavik. Foto: Islands kystvakt / AP / NTB

Fiskelandsbyen Grindavik, som ble evakuert før vulkanutbruddet, ser foreløpig ut til å unngå å bli rammet av lava, melder landets meteorologiske institutt.

Utbruddet startet ved 22.20-tiden lokal tid mandag kveld. Da sa leder Kristin Jonsdottir for Islands meteorologiske institutt at det var fare for at lavaen kunne nå Grindavik.

Men tidlig tirsdag morgen sa geofysiker Björn Oddson etter et møte med sivilforsvaret i Reykjavik at han nå har potensielt gode nyheter å komme med. Det melder kringkasteren RUV.

– Utbruddet skjer nord for vannskillet, et sted der lava flyter enten én vei eller den andre. Lavaen strømmer ikke mot Grindavik, sier han etter en befaring med helikopter over området.

– Det vi så var en fire kilometer lang sprekk som sammenfaller med den gamle krater-rekken. Dette er det beste stedet hvis det skulle skje et utbrudd der, sier han.

Grindavik ble evakuert allerede i november etter hundrevis av mindre jordskjelv som ble vurdert som forvarsel på det kommende vulkanutbruddet. Utbruddet mandag kveld skjedde bare noen få kilometer fra Grindavik.

Andre saker å lese

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

Kriminalomsorgen har besluttet at den korrupsjonsdømte ekspolitimannen Eirik Jensen (66) må tilbake i fengsel. Jensens advokat mener det vil være direkte skadelig.

Les mer i RingeriksAvisa

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

Les mer i RingeriksAvisa

FredagsQuiz

24-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens spørsmål. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Problemer hos Telia er nå fikset

23-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere Telia-kunder mistet ved 21-tiden torsdag kveld internett. Nettselskapet opplyser at de jobber med feilsøking.

Les mer i RingeriksAvisa