lørdag, 16 desember 2023 20:45

34 drept så langt i år

Skrevet av
Politiinspektør Odd Skei Kostveit har hatt mye å gjøre med drapssaker i år. Politiinspektør Odd Skei Kostveit har hatt mye å gjøre med drapssaker i år. Foto: Frank Tverran

I år har norsk politi satt i gang etterforskning av 31 drapssaker med i alt 34 ofre. I tre saker er to personer blitt drept. I en sak er offeret ikke funnet. For første gang siden 2013 har tallet på drapsofre passert 30. I snitt er 27 personer blitt drept årlig i Norge siden 2012.

Januar
* 12. januar: En 87 år gammel mann og en 81 år gammel kvinne blir funnet døde i en bolig i Molde sentrum. Obduksjonsrapporten viste at begge døde av skuddskader, og at det var mannen som drepte ektefellen før han tok sitt eget liv.

Februar
* 9. februar: Tre personer i samme familie, to menn og en kvinne, blir funnet døde i en bolig på Singsaker i Trondheim. Alle døde av skuddskader. En 71 år gammel mann ble siktet for å ha drept de to andre før han tok sitt eget liv. Det ble funnet en hagle på stedet. De to andre døde var Pimpaporn Arnesen (52) og Patrick Arnstad (20). Arnstad var sønnen til 71-åringen og den drepte kvinnen. Saken i november ble henlagt fordi gjerningsmannen var død.

April
* 6. april: Naznet Belay Ghebregiorgis (31) blir funnet død i en leilighet i Lørenskog skjærtorsdag. En nå 33 år gammel mann fra Etiopia som var kjæreste med kvinnen, ble pågrepet dagen etter og siktet for drap. Han nekter straffskyld. Obduksjonsrapporten viser at kvinnen døde dagen før hun ble funnet.

* 9. april: Sigve Bremset (21) blir kjørt ned i Steinkjer sentrum og dør. En 30 år gammel mann ble i Trøndelag tingrett 13. november dømt til 15 års forvaring med en minstetid på ti år for drapet. Han nektet straffskyld.

* 17. april: Elisabeth Karete Bjørkavåg Ravnå (45) blir funnet drept i en leilighet på Byåsen i Trondheim. En 23 år gammel mann er tiltalt for drap. Han ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter drapet, men statsadvokaten mener han er tilregnelig. Hovedforhandlingene i saken skal etter planen starte 15. januar 2024.

* 26. april: Øystein Aam (61) blir funnet død i sitt hjem i Narvik. Han hadde ifølge politiet ligget død noen dager før han ble funnet. En 56 år gammel mann ble to dager senere pågrepet og varetektsfengslet i saken. Han ble først siktet for grov kroppsskade med døden til følge, men siktelsen ble i juni utvidet til drap.

* 28. april: En mann i 20-årene blir funnet død ved Løkenåsen skole i Lørenskog. Drapet har trolig skjedd et annet sted. Til sammen seks personer er siktet for drap eller medvirkning til drap.

Mai
* 19. mai: En 73 år gammel mann og en 75 år gammel kvinne blir funnet døde i sin bolig Kristiansund. Begge har skuddskader. Politiet i Møre og Romsdal opplyser at den avdøde mannen er siktet for drap på sin kone. Spesialenheten etterforsker politiet i Møre og Romsdal etter at politidistriktet ikke hadde tatt våpnene fra den drapssiktede, blant annet en 9 mm Beretta pistol som ble benyttet.

* 21. mai: Mathias Stormbo Macdonald (25) dør etter å ha blitt funnet blødende i en leilighet på Grünerløkka i Oslo. En 38 år gammel kvinne som var i leiligheten da nødetatene ankom, er siktet for drap.

* 22. mai: 58 år gamle Leif-Arne Nicolaisen fra Tverlandet i Nordland blir funnet død i Stjørdal. En 55 år gammel mann er siktet for drap. Han nekter straffskyld.

Juni
* 1. juni: Lillian Hansen (63) dør etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand i en leilighet på Teisen i Oslo. En nå 36 år gammel mann som var i leiligheten da politiet kom til stedet, er siktet for drap. Han nekter straffskyld. Saken er ferdig etterforsket, og påtalemyndigheten opplyser at det vil bli reist sak om overføring til tvungent psykisk helsevern for siktede.

* 7. juni: Tre menn ble 29. november pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på 41 år gamle Stian Hole, som har vært savnet i et halvt år. 41-åringen ble sist sett på Storjord i Hamarøy kommune i Nordland onsdag 7. juni ved 12-tiden.

* 26. juni: Marcus Unsal (30) blir funnet død i Smalfjorden i Tana etter en leteaksjon. En mann i 20-årene er siktet for drap og har i avhør erkjent å ha drept Unsal. 30-åringen ble drept av en rekke skudd med spikerpistol i overkroppen og hodet. Han hadde vært savnet siden 15. juni da han ble funnet.

* 29. juni: May Irene Eliassen (73) blir funnet død i en bolig i Bjugn i Ørland kommune i Trøndelag. Fem dager senere blir kvinnens 68 år gamle ektemann pågrepet. Han er mistenkt for å ha forgiftet kona med en overdose morfin og er siktet for forsettlig drap. Han nekter for å ha drept kona.

* 30. juni: Helge Kupiec (75) og Odd-Bjørnar Blomstrand (68) blir funnet knivdrept i to leiligheter i en boligblokk på Sandaker i Oslo. På stedet blir en 53 år gammel mann pågrepet og siktet for drap. Den siktede ble i 2000 dømt til 21 års fengsel for å ha drept to pensjonister på Sinsen i Oslo i 1998. Den drepte 75-åringen vitnet i denne drapssaken.

Juli
* 3. juli: Muhammad Muneeb (27), som kom fra Pakistan til Norge i 2021 for å studere, blir funnet kritisk skadd i en leilighet på Vestli i Oslo. Han er knivstukket gjentatte ganger og dør etter kort tid. En 47 år gammel vestafrikansk mann har erkjent drapet. Den drapssiktede bodde i samme bofellesskap som 27-åringen.

* 4. juli: Ukrainske Kateryna Kozhoma (31) blir funnet kritisk skadd på Hotel Magic i Solheimsviken i Bergen. Hun blir sendt til sykehus, men dør etter kort tid. En 39 år gammel mann fra Aserbajdsjan er siktet for drap. Han har erkjent å ha knivstukket kvinnen. Avdøde og siktede hadde ett barn sammen.

* 13. juli: Phillip Johansen Smedsrud (29) blir funnet død i en bolig i Lierbyen i Buskerud. En 51 år gammel mann som varslet politiet om dødsfallet, er siktet for forsettlig drap. 51-åringen er tidligere dømt en rekke ganger.

August
* 13. august: Alf Magnar Habbestad (64) blir funnet død i garasjen hjemme i Ølensvåg i Vindafjord i Rogaland. Funn på stedet fører til at ektefellen, en 48 år gammel kvinne, blir siktet for drap. Hun nekter straffskyld.

* 14. august: En 60 år gammel mann blir funnet død i en leilighet i Haugesund. Han hadde trolig ligget død et par uker da han ble funnet. En mann i 40-årene som leide ut et rom vil avdøde, ble pågrepet og siktet for drap samme dag. Han har i avhør erkjent å ha drept 60-åringen.

* 17. august: Jonas Aarseth Henriksen (30) blir funnet skutt og drept ved en hytte i Nes på Ringerike. Henriksen hadde status som fornærmet i flere saker som har vært eller er under etterforskning. I alt er fem menn pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap – en 28-åring, en 30-åring, to 32-åringer og en 35-åring. Alle fem nekter straffskyld.

* 26. august: En 25 år gammel kvinne blir funnet knivdrept i sin bolig i Stjørdal. Kvinnens ektefelle, en 27 år gammel mann, varslet selv politiet og er siktet for drapet på sin kone. Han nekter straffskyld. Den siktede og avdøde har mindreårige barn sammen. Paret flyttet til Norge for noen år siden.

September
* 27. september: En 42 år gammel kvinne og hennes åtte år gamle datter blir funnet døde i sitt hjem i Vågsbygd i Kristiansand. Jentas far og kvinnens ektemann (46) ble siktet for dobbeltdrap og internasjonalt etterlyst. Seks dager senere blir mannen funnet død i sjøen i Kristiansand.

* 29. september: Politiet rykker ut etter melding om en voldshendelse i en leilighet i Halden sentrum. På stedet finner de Anne Reidun Kjærstad (72) skutt og drept. Hennes 74 år gamle ektemann blir pågrepet på stedet og er siktet for drap. Det er oppnevnt sakkyndige i saken som skal gjennomføre en full rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede.

Oktober
* 18. oktober: En 24 år gammel kvinne fra Tyskland blir funnet skutt ved Falningsjøen i Tynset. Kvinnen ble ifølge politiet drept rundt 3. eller 4. oktober. Familien meldte henne savnet den 10. Hennes tyske samboer, en 29 år gammel mann, ble pågrepet av tysk politi en uke senere. Innlandet politidistrikt etterforsker saken i samarbeid med Kripos og tysk politi.

November
* 4. november: En 75 år gammel mann blir pågrepet og siktet for drap på sin 79 år gamle søster i Hvittingfoss i Vestfold. Den siktede mannen tok selv kontakt med politiet, men har ikke tatt stilling til straffskyld. Han er varetektsfengslet og tatt hånd om av helsevesenet. Det skal være tvil om den siktedes tilregnelighet, ifølge forsvareren.

* 11. november: Elisabeth Lanto Blystad (39) blir funnet drept i Hamar. Hun døde av skuddskader i hodet. Kvinnens bror, en 35 år gammel mann, er siktet for drap. Han varslet selv politiet og har bekreftet at han har skutt og tatt livet av søsteren sin. Mannen har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet og har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden pågripelsen.

* 17. november: En kvinne i 50-årene blir funnet død på en adresse i Nittedal. En 53 år gammel mann, kvinnens nabo, blir pågrepet på stedet, mistenkt for drap. Mannen er tidligere straffet for vold og brudd på våpenloven.

* 27. november: En 22 år gammel mann fra Arendal døde av hodeskader etter å ha blitt slått med et balltre i en leilighet i Porsgrunn natt til mandag 27. november. En 18 år gammel kvinne ble pågrepet på åstedet og siktet for drap. Paret var kjærester, ifølge politiet. Politiet har varslet at de vil be om full rettspsykiatrisk undersøkelse av den siktede 18-åringen.

Desember
* 9. desember: En 26 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap etter at Erik Dominguez (56) ble funnet død i sin leilighet på Frogner i Oslo. Den drapssiktede mannen varslet selv politiet om at han hadde vært i en leilighet natt til lørdag og at en person ble skadd der. Politiet brukte to timer på å finne leiligheten, og der de fant den døde mannen.

* 15. desember: En mann i 30-årene blir funnet død og med skuddskade i en bil på en parkeringsplass i Lørenskog. Fire personer som politiet treffer på funnstedet, blir etter hvert siktet for drap eller medvirkning til drap. De har knyttet seg til åstedet og den avdøde, men ingen av dem erkjenner straffskyld.

Andre saker å lese

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

25-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jakob Våthatt: Et tradisjonsrikt værmerke i Norge

Nå peker stadig flere værmerker mot en flott periode med med sol og sommervær.

Les mer i RingeriksAvisa

Nedgang i tallet på vrakede biler

25-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Nedgang i tallet på vrakede biler

De siste fem årene har tallet på biler som vrakes, gått ned år for år. I fjor ble det vraket nær 27 prosent færre biler enn i 2018.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

25-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens spørsmål. Svaren finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

24-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bil påkjørt av tog i Sarpsborg

En bil er påkjørt av et tog i Sarpsborg, opplyser politiet. Nødetatene er på vei.

Les mer i RingeriksAvisa