onsdag, 08 november 2023 10:53

Ringerikes Museum: "Frekke viser og historiske fugler"

Skrevet av
Ringerikes Museum: "Frekke viser og historiske fugler" Collage fra private fotos

Ringerikes Museum, mandag 13. november kl. 18.30 "Frekke viser og historiske fugleundersøkelser" - en kveld med Elfi Sverdrup og Viggo Ree.


Arrangør: Venneforeningen Ringerikes Museum Pris: Gratis inngang for medlemmer. 100,- for ikke-medlemmer. NB: Mulig å melde seg inn ved ankomst. (300,- for enkeltperson, 450,- for par/familie)

Elfi Sverdrup (14. november 1958) vokste opp i Stokke i Vestfold som datter av lyrikeren Harald Sverdrup. Hun fikk kunstutdannelse ved metallinja ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1981–1985) og i malerklassen ved Statens kunstakademi (1985–1989). Hun har deltatt med arbeider på en rekke separat- og gruppeutstillinger. Som smykkekunstner arbeider hun ofte tett opp mot naturfolkenes objekter i materiale, formgivning og idé. Elfi Sverdrup synger i musikkgruppa AKKU sammen med tubaisten Lars Andreas Haug, vokalisten Ruth Wilhelmine Meyer, saxofonisten Grzech Piotrowski og trommeslageren Knut Aalefjær. Sverdrup har arbeidet med forskjellige folkelige sangteknikker, blant annet kveding, joik, inuittisk catajasang og overtonesang. Elfi Sverdrup har samlet og sunget alle slags folkeviser siden 1977. Denne kvelden synger og forteller hun om viser man sjelden hører. Innholdet kan være folkelig, rått og uvant. Frekke viser, ville noen kunne si. Hun vil sette lys på dimensjoner i tekstene og fortelle hvordan de har vært brukt. Vi gleder oss til overraskelser man sjelden får anledning til å oppleve.

Viggo Ree (19. juni 1950) Bodde i Hole i mange år. Han er en norsk billedkunstner, forfatter og biolog. Ree er aktiv naturverner og var tidligere engasjert som medietalsmann (til 2000) og informasjonskonsulent (til 2021) i Foreningen Våre Rovdyr (FVR). Som tegner, maler og grafiker er han særlig kjent for sine motiver av pattedyr og fugler i norsk natur. Viggo Ree har også illustrert og gitt ut flere bøker, blant annet felthåndbøker om fugler. Ree har i en rekke år og parallelt med kunstnerisk aktivitet arbeidet med biologi og naturvern for bl.a. å skaffe den nødvendige bakgrunn som wildlife-kunstner. Han etablerte i 1993 enkeltmannsforetaket Norsk Natur – Viggo Ree der ulike typer biologisk konsulentvirksomhet inngår i tillegg til wildlife-kunsten. Har tre ganger vært fagdommer i NRKs "Kvitt eller dobbelt" under temaet Norske fugler (1985, 1990, 1994) – i tillegg til hundrevis av opptredener i fjernsyn og radio. I flere år har han forelest om sjøpattedyr og sjøfugl (systematikk, økologi og forvaltning) på Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet NMBU på Ås. Viggo Ree er beundret av mange og en kjent kapasitet når det gjelder de ornitologiske forekomstene i og utenfor vår region. Han vil fortelle om forvaltningen og overvåkingen av fuglene i Tyrifjorden våtmarkssystem.

Vi gleder oss til denne flotte kvelden og ønsker spesielt Viggo Ree velkommen tilbake på hjemlige trakter for en kveld.

Andre saker å lese

Dårlig vannmiljø i 30 av 33 innsjøer på Hadeland

01-12-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Dårlig vannmiljø i 30 av 33 innsjøer på Hadeland

30 av 33 innsjøer og fem undersøkte elver på Hadeland har for dårlig miljøtilstand. Dette påvirker også Tyrifjorden negativt.

Les mer i RingeriksAvisa

46 straffedømte i norske kommunestyrer

01-12-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

46 straffedømte i norske kommunestyrer

Til sammen er minst 46 straffedømte som nylig er dømt for kriminalitet valgt inn i kommunestyrene rundt om i landet.

Les mer i RingeriksAvisa

Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»

01-12-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting»

Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap) mener at matkøene ikke skyldes for lave ytelser. Køene viser imidlertid at vi må få flere i jobb, sier hun.

Les mer i RingeriksAvisa

Panthers tilbake i folden

30-11-2023 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Ringerike – Sparta 2-9 (0-3, 1-5, 1-1)

Les mer i RingeriksAvisa