mandag, 09 oktober 2023 09:45

Bjørn Geirr Harsson til minne

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Bjørn Geirr Harsson Bjørn Geirr Harsson Arkivfoto: Frank Tverran

Det kom som en stor overraskelse at Bjørn Geirr Harsson gikk bort den 29.september. Bare to dager før traff jeg han på et møte i Hole historielg.

Jeg hadde gleden av å bli kjent med Bjørn Geirr de årene vi satt sammen i redaksjonen i Heftet Ringerike. Det var mange diskusjoner om innhold og språkform i Heftet Ringerike, men vi endte alltid opp med en utgave alle var fornøyd med. Han var rakrygget og til tider svært bestemt, men aldri ufin.

Harsson var utdannet cand.real. med hovedfag i geofysikk fra Universitetet i Oslo. Han hadde sin yrkeskarriere i Norges geografiske oppmåling, som ble til Statens kartverk. Harsson var også rådgiver for Utenriksdepartementet i spørsmål om delelinjer til sjøs, blant annet ved Jan Mayen, Svalbard og i Barentshavet. Oppdraging av Norges sjøgrenser og avgrensning av norsk kontinentalsokkel, blant annet på Ekofiskfeltet i Nordsjøen, har vært av avgjørende betydning for norske nasjonale interesser.

I arbeidet med utarbeidelse av FNs havrettskonvensjon var Harsson representert i ulike arbeidsgrupper. Harsson har vært formann i Norsk Geofysisk Forening. Han har også vært presidiemedlem i Nordisk kommisjon for geodesi. Han arbeidet for å få Struves meridianbue inn på UNESCOs verdensarvliste.

Harsson var aktiv i lokalpolitikken for Høyre og har vært kommunestyrerepresentant i Hole kommune.Han har vært leder i Hole Høyre.

Harsson var også aktiv som lokalhistoriker og utga lokalhistoriske skrifter. Han var leder av Hole historielag. Han fikk Hole kommunes kulturpris i 2017 og ble æresmedlem i Hole historielag i 2020. Han var redaktør av Heftet Ringerike 2005–2009.

Harsson var medlem av Klimarealistenes vitenskapelige råd.

Kongen utnevnte i 2005 Harsson til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans innsats for norsk geodesi.» Han ble utnevnt til æresmedlem i GeoForum i Tønsberg i 2007 og æresmedlem i Norsk Kartmuseums Venneforening i 2020.

Vi lyser fred over Bjørn Geirr Harssons minne.

Frank Tverran

Kilde: Wikipedia.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Låvebrann i Sigdal – sikkerhetsavstand på 300 meter

04-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En gassflaske som eksploderte, førte til at brannvesenet måtte sette en sikkerhetsavstand på 300 meter ved en låve som brant i Sigdal natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Regjeringen vil forby ekteskap mellom nære slektninger

03-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Regjeringen vil forby ekteskap mellom nære slektninger

Regjeringen vil forby ekteskap mellom nære slektninger som søskenbarn, tanter, onkler, nevø og niese. Det skal motvirke helseskader hos barn og tvangsekteskap.

Les mer i RingeriksAvisa

FredagsQuiz

03-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er fredagens spørsmål. Svar nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa