lørdag, 30 september 2023 08:41

Norge vil forby søskenbarnekteskap

Skrevet av
Regjeringen foreslår i et forslag til ny ekteskapslov at det skal bli forbudt å gifte seg med søskenbarn. Regjeringen foreslår i et forslag til ny ekteskapslov at det skal bli forbudt å gifte seg med søskenbarn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Regjeringen har sendt ut forslag til ny ekteskapslov. Den foreslår blant annet å gjøre ekteskap mellom søskenbarn forbudt.

I dag er det ikke forbudt for fetter og kusine å gifte seg, eller for en onkel å gifte seg med sin niese, eller en tante å gifte seg med sin nevø. Det ønsker regjeringen å endre på, skriver Aftenposten.

Formålet er å motvirke helseskader hos barn. Folkehelseinstituttet peker på at hvis en fetter og en kusine får barn, øker risikoen for spedbarnsdød og medfødte misdannelser. Myndighetene antar at det også vil kunne redusere risikoen for tvangsekteskap, ifølge avisen.

– Det å få barn med en i nær slekt øker risikoen for enkelte former for arvelige sykdommer, sier seniorforsker Ragnhild Ørstavik i Folkehelseinstituttet.

Årsaken er at foreldrene deler mer genmateriale, slik at begge oftere er bærere av den samme sykdomsgivende genvarianten.

Høringsfristen for forslaget gikk ut onsdag, og flere fagfolk som har gitt innspill, sier at forslaget er for dårlig begrunnet.

Risikoen for dødfødsel, spedbarnsdød og medfødte misdannelser øker noe. Men de mener at tallene er så lave at dette ikke er noe folkehelseproblem, og frykter at den foreslåtte lovendringen først og fremst vil bli sett på som et innvandringsregulerende tiltak.

Selv om trenden med søskenbarnekteskap er nedadgående, er det blant norskpakistanere fremdeles ett av fire ekteskap som inngås mellom to søskenbarn.

Andre saker å lese

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

Kriminalomsorgen har besluttet at den korrupsjonsdømte ekspolitimannen Eirik Jensen (66) må tilbake i fengsel. Jensens advokat mener det vil være direkte skadelig.

Les mer i RingeriksAvisa

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

Les mer i RingeriksAvisa

FredagsQuiz

24-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens spørsmål. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Problemer hos Telia er nå fikset

23-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere Telia-kunder mistet ved 21-tiden torsdag kveld internett. Nettselskapet opplyser at de jobber med feilsøking.

Les mer i RingeriksAvisa