onsdag, 20 september 2023 08:19

Kommunevalget blir et lottospill

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Valgforsker mener forhandlingene etter lokalvalget går på demokratiet løs. – Velgerne får noe annet enn det de tror de stemmer på, sier valgforsker.

Svein Erik Tuastad, valgforsker og førsteamanuensis i statsvitenskap, sier det må en kulturendring til. Han mener både velgere, journalister og forskere har gått for langt i å godta spillet som utspiller seg etter valget.

– Det jeg reagerer på, er at velgerne får noe annet enn det de tror de stemmer på. En helt elementær bestanddel i demokratiet er at vi skal vite hvilke alternativer vi stemmer på. Hvis vi ikke vet det, blir demokratiet omgjort til et lottospill. Tilfeldighetene i forhandlingene etter valget avgjør hvem som blir ordfører, sier Tuastad i Kommunal Rapports podkast.

Han nevner flere eksempler. I Flatanger fortsetter Senterpartiets Olav Jørgen Bjørkås som ordfører selv om Frp fikk flest stemmer. I Sokndal må Jonas Andersen Sayed fra KrF, som fikk over 30 prosent av stemmene, gå av. Han nevner også Sandnes der han mener det var umulig å få ut av politikerne hvem de ville samarbeide med etter valget.

– Når du ber om fisk og får svinekoteletter, da bryter det med forutsetningene. Det svekker helt opplagt tilliten til både demokratiet og politikerne. Det må en kulturendring til. Det vi synes var greit før, er ikke greit lenger, mener Tuastad.

NTB

Andre saker å lese

Svindlere ringer fra norsk nummer og sier de er politiet

05-12-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Sørøst sier de nå får mange henvendelser fra folk som ringes opp av svindlere som utgir seg for å være politi.

Les mer i RingeriksAvisa

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

05-12-2023 Nyheter NTB-Hans O. Torgersen - avatar NTB-Hans O. Torgersen

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

En mann i 30-årene er dømt til 15 års forvaring for et stort antall grove overgrep mot barn. Den yngste var seks år gammel da overgrepet fant sted.

Les mer i RingeriksAvisa

Vegvesenet: Salt og sand hjelper ikke på glattisen

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB-Snorre Schjønberg - avatar NTB-Snorre Schjønberg

Det er så kaldt at salt og sand ikke hjelper på verken hovedveier eller sideveier. Vegvesenet ber folk kjøre forsiktig på jobb tirsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Rema 1000 setter maksbegrensninger på enkelte julevarer

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Sylteagurker, pepperkaker og tynnribber er varer som dagligvarekjeden Rema 1000 nå har innført maksbegrensninger per kunde på.

Les mer i RingeriksAvisa