tirsdag, 11 juli 2023 20:34

Forsvaret skrinlegger radaranlegg på Gyrihaugen

Skrevet av
Forsvaret skrinlegger radaranlegg på Gyrihaugen Illustrasjon: Forsvarsbygg

Friluftsfolket kan juble. Nye omfattende tester viser at den planlagte radaren på Gyrihaugen i Ringerike vil forstyrre andre anlegg i nærheten. Derfor må det planlagte anlegget bygges et annet sted.

I tråd med Stortingets godkjenning besluttet Forsvarsdepartementet i 2019 at det skulle etableres en ny radarkjede for luftvarsling bestående av åtte radarer på ulike lokasjoner i Norge.

Fem radaranlegg skal etableres på nye steder, mens tre eksisterende lokasjoner videreføres. Alle skal være operative når det nærmer seg 2030. Det første av de nye områdene var Gyrihaugen i Ringerike kommune, der det nye radaranlegget var planlagt ferdig høsten 2025.

Vil forstyrre nærliggende anlegg

Nye omfattende interferens- og robusthetstester gjennomført av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser imidlertid at radaren likevel ikke kan plasseres på Gyrihaugen fordi den vil forstyrre andre anlegg i tilstøtende områder.

– Det er mange sikkerhets- og risikovurderinger som er gjort underveis. Når nye omfattende tester fra FFI nå viser at Gyrihaugen ikke kan brukes for plassering av radaren, må Forsvaret ta konsekvensen av det og stanse byggingen, sier Per Anders Bakke, flaggkommandør og sjef i investeringsavdelingen i Forsvarsstaben.

Godt samarbeid

Forsvarsmateriell har totalansvaret for gjennomføringen av prosjektet, støttet av Forsvarsbygg som har ansvaret for bygging av anleggene.

– Det er beklagelig at situasjonen har oppstått på Gyrihaugen. Tidligere analyser og tester indikerte at radaren kunne kombineres med øvrig infrastruktur i området, sier Lasse Halaas, sjefingeniør i Forsvarsmateriell IKT-kapasiteter.

Det har vært et meget godt og konstruktivt samarbeid med Ringerike kommune, Statsforvalteren og Markarådet om hvordan arbeidet skulle utføres for å gi minst mulig inngrep i naturen, og gi fortsatt fine muligheter for turer i området. Bygging av ny vei til toppen har pågått siden juni 2022, samtidig som en del av grunnarbeidet er gjennomført på selve toppen.

Ny anbefaling før september

– Forsvarsbygg har hele tiden hatt en nær og god dialog med interessentene i prosjektet, sier Frode Vik Jensen, kommunikasjonsdirektør i Forsvarsbygg. Vi vil invitere dem til møter for å finne best mulige løsninger. Vi er i dialog med leverandørene våre og følger dem opp i henhold til kontraktene, sier Vik Jensen.

Forsvarsstaben har nå gitt Forsvarsmateriell oppdrag om å komme med en anbefaling på ny lokasjon innen 1. september 2023. Merkostnadene som oppstår som følge av situasjonen forventes dekket innenfor prosjektets totale rammer.

Andre saker å lese

Svindlere ringer fra norsk nummer og sier de er politiet

05-12-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Politiet i Sørøst sier de nå får mange henvendelser fra folk som ringes opp av svindlere som utgir seg for å være politi.

Les mer i RingeriksAvisa

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

05-12-2023 Nyheter NTB-Hans O. Torgersen - avatar NTB-Hans O. Torgersen

Mann dømt til forvaring for overgrep mot barn i alderen 6–13 år

En mann i 30-årene er dømt til 15 års forvaring for et stort antall grove overgrep mot barn. Den yngste var seks år gammel da overgrepet fant sted.

Les mer i RingeriksAvisa

Vegvesenet: Salt og sand hjelper ikke på glattisen

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB-Snorre Schjønberg - avatar NTB-Snorre Schjønberg

Det er så kaldt at salt og sand ikke hjelper på verken hovedveier eller sideveier. Vegvesenet ber folk kjøre forsiktig på jobb tirsdag.

Les mer i RingeriksAvisa

Rema 1000 setter maksbegrensninger på enkelte julevarer

05-12-2023 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Sylteagurker, pepperkaker og tynnribber er varer som dagligvarekjeden Rema 1000 nå har innført maksbegrensninger per kunde på.

Les mer i RingeriksAvisa