tirsdag, 06 juni 2023 10:15

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Det kan i praksis bli ulovlig å strømme barneidrett. Det kan i praksis bli ulovlig å strømme barneidrett. Foto: Annika Byrde / NTB

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Det fremkommer i en ny veileder som ble publisert av tilsynet torsdag. VG omtalte saken først.

– Et sentralt budskap er at strømming av idretter hvor flere barn eller unge filmes samtidig, som hovedregel ikke vil kunne gjennomføres lovlig etter personvernregelverket, med mindre det er snakk om toppidrett med allmenn interesse, sier direktør i Datatilsynet, Line Coll, i en uttalelse.

– For strømming av individuelle idretter hvor vanligvis bare ett eller to barn filmes, må det normalt hentes inn gyldig samtykke fra hver av barnets foreldre, legger hun til.

Det har vært het debatt om strømming av barneidrett i lengre tid. Konseptet MyGame har vært under kritikk, blant annet fordi det har vært avdekket flere uheldige episoder. Stine Sofies Stiftelse og Barneombudet er blant dem som har gått hardt ut mot satsingen og kalt den «bekymringsfull» og «urovekkende».

Stor risiko

Norges idrettsforbund har nedsatt et utvalg som skal gå gjennom utfordringene med strømming av barneidrett. Konfrontert med Datatilsynets veileder sier generalsekretær Nils Einar Aas følgende til NTB:

– Vi vil sette oss grundig inn i veilederen, gå i dialog med Datatilsynet og idrettsorganisasjonen, komme med relevante innspill til veilederen innen 30. juni og inkludere opplysningene vi nå har mottatt fra Datatilsynet i strømmeutvalgets videre arbeid.

– Strømmeutvalget vil avgi sin rapport med sine anbefalinger i høst. Utvalgets rapport vil være viktige innspill for idrettsstyrets videre behandling av spørsmål knyttet til strømming av ungdomsidretten. Vi vil samtidig oppfordre alle arrangører av idrettsarrangementer til å sette seg grundig inn i Datatilsynets veileder, legger Aas til.

Får Datatilsynet det som de vil, blir MyGame-prosjektet, som blant annet norsk håndball og fotball har lagt ned mye ressurser i, svært vrient å gjennomføre.

– Dersom idrettslag eller tjenester strømmer lagidrett for barn, utover toppidrettsarrangementer med allmenn interesse, så er det etter vår vurdering stor risiko for å behandle personopplysninger ulovlig, sier direktør Line Coll.

Vil ha innspill

TV 2 og Amedia er inne på eiersiden i MyGame. I fjor høst slo selskapet seg sammen med svenske Sportway. I januar opplyste MyGame at de setter hele prosjektet på pause.

Planen til MyGame er å installere kameraer i idrettshaller i Norge. Derfra kan man følge kamper fra 15-årsklassen og oppover. Tanken er at familie og venner kan følge kampene på nettet mot å betale for et MyGame-abonnement.

I 15-årsklassen kan også yngre barn delta. Den nedre aldersgrensen for prosjektet er derfor satt til 13 år.

Datatilsynet ønsker nå innspill fra flere aktører. Den ferske veiledningen skal sendes til Norges idrettsforbund, Kommunesektorens organisasjon (KS), Barneombudet og de største private aktørene innen strømming av norsk breddeidrett.

Direktør Coll sier videre at mange er bekymret for utviklingen.

– Vi får en økende mengde henvendelser om dette temaet, fra både foresatte, klubber, arenaeiere og andre involverte aktører, og flere er bekymret for utviklingen, sier Coll.

MyGame har ikke besvart NTBs henvendelser om Datatilsynets nye veiledning.

Dette er saken om strømmetjenesten MyGame:

* Selskapet MyGame har inngått avtale med Norges Håndballforbund, Norges Fotballforbund, Norges Volleyballforbund, Norges Ishockeyforbund, Norges Bandyforbund og Norges Basketballforbund om strømming av kamper i ungdomsidretten.

* Automatiske kameraer skal monteres i idrettshaller over hele landet for å direkteoverføre kamper fra 15-årsklassen og oppover. Tanken er at familie og venner kan følge kampene på nettet mot å betale for et MyGame-abonnement.

* De aktuelle klubbene får 20 prosent av inntektene fra brukerne, mens 80 prosent ender hos MyGame.

* I 15-årsklassen kan også yngre barn delta. Den nedre aldersgrensen for prosjektet er derfor satt til 13 år.

* I MyGame er det samtidig mulig å reservere seg mot å bli filmet. Selskapet bak plattformen har opplyst at den har automatikk som stopper filming om noen har reservert seg eller har beskyttelsesbehov.

* VG har samtidig avdekket flere uheldige episoder rundt strømmingen som allerede igangsatt som en del av prosjektet. Nylig ble det også kjent at kameraene som benyttes er fra en kinesisk produsent og forbudt brukt blant annet på offentlige bygg i England. MyGame viser til at den samme kameratypen benyttes andre steder i norsk offentlighet.

* En rekke kommuner, blant dem Oslo, Molde, Kristiansand og Bergen har sagt et foreløpig klart nei til bruk av de aktuelle kameraene fra MyGame. Også på Stortinget er det motstand mot prosjektet.

* Andre aktører, som Stine Sofies Stiftelse og Barneombudet, har også rettet kraftig kritikk mot MyGame.

* TV 2 og Amedia er inne på eiersiden i MyGame.

* Fredag 13. januar opplyste de seks involverte forbundene at de pauser alle prosjekter med MyGame i aldersbestemte klasser.

* Datatilsynet publiserte tirsdag en ny veileder som i praksis vil gjøre det svært vanskelig å strømme ungdomsidrett.

Andre saker å lese

Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim

22-09-2023 Nyhetsklipp NTB-Reuters - avatar NTB-Reuters

Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter lokale myndigheter.

Les mer i RingeriksAvisa

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

22-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, mener Martin Kolberg. Han ber Støre invitere SV inn i regjeringen, men de vil ikke redde Ap.

Les mer i RingeriksAvisa

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

22-09-2023 Nyheter NTB-AFP-TT - avatar NTB-AFP-TT

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

Ukrainske styrker opererer enkelte steder vest i Zaporizjzja bak Russlands tredje og siste forsvarslinje, ifølge Institute for the study of war (ISW).

Les mer i RingeriksAvisa

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

22-09-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

Mens eplene fremdeles henger røde på trærne, starter Lise Askvik friskt opp årets juleradio. Det skjer på dagen tre måneder før julaften, den 24. september. Juleradioen kan høres over hele...

Les mer i RingeriksAvisa