mandag, 07 november 2022 07:42

Telenor advarer mot Amazon-svindel på mobilen

Skrevet av
Vær på vakt om du mottar et anrop fra et ukjent, norsk mobilnummer der noen utgir seg for å være fra Amazon, advarer Telenor. Vær på vakt om du mottar et anrop fra et ukjent, norsk mobilnummer der noen utgir seg for å være fra Amazon, advarer Telenor. Foto: Annika Byrde / NTB

Vær på vakt om du mottar et anrop fra et ukjent, norsk mobilnummer der noen utgir seg for å være fra Amazon, advarer Telenor.

– I det siste har vi fått mange henvendelser om denne typen svindel. Det gis inntrykk av at det ringes fra Amazon, men det kunne like gjerne vært Microsoft, som mange har opplevd tidligere, sier senior sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor.

Han forklarer at de som ringer for eksempel hevder at det er registrert en bestilling på en dyr Iphone i ditt navn.

– Når du bekrefter at det ikke stemmer, tilbyr de å hjelpe deg å kansellere bestillingen, og det er da det er lett å la seg lure, forteller Busch.

Under påskudd av å skulle hjelpe deg, ber den som ringer deg om å laste ned en app. Den siste tiden er det spesielt appen AnyDesk som har vært de kriminelles foretrukne verktøy – men det er kjent at også programmer som TeamViewer har vært misbrukt til samme type svindel.

Dette er i virkeligheten et verktøy som gir de kriminelle mulighet til å se alt du gjør på mobilen din. Dersom du har Android-telefon vil de også kunne overstyre telefonen din og for eksempel endre passord, sier Busch.

Andre saker å lese

Mann filmet kvinner på toalett på utested

04-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha snikfilmet en rekke kvinner som gikk på toalettet på et utested i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

03-12-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

31.000 personer kan stå uten gyldig førerkort fra nyttår

31.899 personer har ennå ikke fornyet sitt store, plastlaminerte førerkort. Fra årsskiftet er ikke disse førerkortene gyldige lenger.

Les mer i RingeriksAvisa

Bensinstasjon ranet

03-12-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag.

Les mer i RingeriksAvisa