tirsdag, 21 juni 2022 14:18

Ny millionkontrakt - produseres på Eggemoen

Skrevet av
Black Hornet. Black Hornet. Foto: Lars Gjemble, FD

Forsvarsmateriell har inngått en rammeavtale med selskapet Teledyne FLIR verdt inntil 475 millioner kroner for leveranser av nanodroner av typen Black Hornet 3. – Gjennom dette styrker vi forsvarsevnen og vi støtter opp under norsk forsvarsindustri som her virkelig leverer i verdensklasse. Dette er derfor en viktig avtale for regjeringen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Flir Unmanned Aerial System har totalt over 158 dyktige medarbeidere innen utvikling, salg, produksjon og service. Hovedkontoret med ledelse, utvikling og salg ligger på Hvalstad i Asker. Avdelingen på Eggemoen ble etablert i 2014 og har i dag 76 dyktige medarbeidere som jobber innen produksjon og service. På grunn av økt etterspørsel etter selskapets produkter har Flir Unmanned Aerial Systems doblet sin produksjonskapasitet på Eggemoen i 2019.

Dronen Black Hornet 3 veier ca 32 gram og brukes av mer enn 30 nasjoner.

Det første avropet på kontrakten er på 96 millioner kroner, og leveransene vil starte allerede høsten 2022. Forsvarsministeren peker på at kontrakten er et eksempel på verdien av det tette samarbeidet mellom myndigheter, forskningsmiljøer og industri.

– Takket være dette samarbeidet kan vi nå inngå vår hittil største droneavtale for et produkt som er mye bedre og mer avansert enn det vi opprinnelig var med på å utvikle som en følge av den internasjonale suksessen. Kombinasjonen av nasjonalt og internasjonalt samarbeid har gitt oss et mye bedre produkt enn om vi hadde gjort alt alene, sier Gram.

Militære nanodroner er definert som små droner under 50 gram. Black Hornet veier 32 gram. Siden starten i 2007 er over 12 000 Black Hornet-droner i ulike utgaver blitt levert til kunder verden over, med USA som den største kunden. Norge fikk sine første Black Hornet i 2015, og har gjennom flere mindre kontrakter kjøpt inn droner til ulike spesialfunksjoner og til testing. Med denne nye rammekontrakten blir imidlertid Forsvarsmateriell en av de største kundene for den nyeste utgaven av dronene.

– Vår jobb er å utruste Forsvaret, og gjennom denne avtalen skaper vi nå et felles rammeverk for anskaffelse av små, lette droner for alle forsvarsgrenene, sier Gro Jære, direktør Forsvarsmateriell.

– Det spesielle med avtalen er at den også åpner for leveranser til andre norske offentlige aktører, og til og med til samarbeidende nasjoner, som da får mulighet til å kjøpe på samme betingelser som Norge, sier Jære.

Avtalen gjelder i første omgang i fire år, men kan deretter forlenges med ett år om gangen i inntil tre år, og har derfor en maksimal varighet på sju år. Jære sier at beslutningen om forlengelse vil avhenge av utviklingen i markedet.

– Per i dag er det bare ett selskap som kan levere droner som møter kravene, men dette er et marked hvor teknologien utvikler seg raskt. Om vi om fire år ser at det er flere aktuelle kandidater, så ønsker vi å ha mulighet til å kunne lyse ut på nytt.

Sist redigert tirsdag, 21 juni 2022 17:08

Andre saker å lese

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

06-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

Som første eiendomsutvikler i kommunen og en av de første i Viken, har Tronrud Eiendom blitt Miljøfyrtårn-sertifisert, og tar med det et nytt steg i den grønne omstillingen.

Les mer i RingeriksAvisa

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

05-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

Politiet avfyrte natt til lørdag varselskudd etter melding om at en person gikk med et skytevåpen i Rygge. Det viste seg at mannen kun bar på en paraply.

Les mer i RingeriksAvisa

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

05-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

Statens vegvesen, Skanska og PNC er enige om sluttoppgjøret for ny E16 i Jevnaker og inn i Ringerike. Det betyr at Vegvesenet holder seg innenfor styringsramma på 3,18 milliarder kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa