lørdag, 18 juni 2022 13:53

17. juni 2022 Love Is Love

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
17. juni 2022 Love Is Love Foto: Posten Norge / NTB

Postens nye frimerke har en verdi på kr 25 og er designet av Camilla Kvien Jensen.

Samfunnets forventinger til kjønnsuttrykk og seksualitet har vært gjennom en radikal endring de siste femti årene.

I 2022 er det 50 år siden homoseksuelle handlinger ble avkriminalisert i Norge. 21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven.

Avkriminaliseringen ble et gjennomslag for homobevegelsen og for en mer åpen homokamp. Iherdig innsats fra Karen-Christine (Kim) Friele og organisasjonen Det norske forbundet av 1948 (DNF-48) førte til at en oppnådde en fullstendig legalisering. De siste 50 årene har vi dermed gått fra at homoseksualitet var straffbart, til at likestilling mellom homo- og heterofile blir sett på som en typisk norsk verdi, noe som kjennetegner oss både som samfunn og kultur.

Grenser mellom kjønn

Parallelt med en økende respekt, ved at likekjønnede par inngår i institusjonaliserte parforhold og kan gifte seg i kirken, har også samfunnets holdninger til det som tidligere var tabubelagt seksualitet, endret seg markant.
Grensene mellom kjønn er også myket opp, og man har gitt hver og en «rett til kjønn», slik at individet i mye større grad selv kan avgjøre hvordan det vil leve ut sin kjønnsidentitet. Der homobevegelsen tidvis var spesifikt og nesten eksklusivt rettet inn mot lesbiske og mannlige homofiles problemer, er politikkområdet i dag utvidet til et mer omfattende kjønns- og seksualitetsfelt.

(Kilde: Posten.no)

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

06-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tronrud Eiendom som Miljøfyrtårn!

Som første eiendomsutvikler i kommunen og en av de første i Viken, har Tronrud Eiendom blitt Miljøfyrtårn-sertifisert, og tar med det et nytt steg i den grønne omstillingen.

Les mer i RingeriksAvisa

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

05-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Paraplymann gjorde at politiet løsnet varselskudd

Politiet avfyrte natt til lørdag varselskudd etter melding om at en person gikk med et skytevåpen i Rygge. Det viste seg at mannen kun bar på en paraply.

Les mer i RingeriksAvisa

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

05-07-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Randselva bru åpner uten budsjettsprekk

Statens vegvesen, Skanska og PNC er enige om sluttoppgjøret for ny E16 i Jevnaker og inn i Ringerike. Det betyr at Vegvesenet holder seg innenfor styringsramma på 3,18 milliarder kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa