torsdag, 12 mai 2022 20:46

Norge, Danmark og Island jobber med felles støtteerklæring til Sverige og Finland

Skrevet av
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge, Danmark og Island vil komme med en felles støtteerklæring til Sverige og Finland om landene søker Nato-medlemskap. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge, Danmark og Island vil komme med en felles støtteerklæring til Sverige og Finland om landene søker Nato-medlemskap. Foto: Javad Parsa / NTB

De tre nordiske landene som er med i Nato, jobber med en felles erklæring for å understøtte Sveriges og Finlands sikkerhet etter de har søkt Nato-medlemskap.

Det bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG torsdag kveld. Tidligere på dagen bekreftet statsministeren overfor NTB at Norge, Danmark og Island kan ratifisere svensk og finsk Nato-medlemskap samme dag.

– Storbritannia har nå vært i Sverige og Finland og undertegnet gjensidige sikkerhetsavtaler. De har uttrykt vilje til å komme hverandre til unnsetning. Det er langs denne linjen vi nå jobber sammen med Danmark og Island, sier Støre.

I perioden fra Sverige og Finland eventuelt søker Nato-medlemskap til blir tatt opp som fullverdige medlemmer, er det frykt for reaksjoner fra Russland.

Nato-Norden vil få 250 moderne kampfly

Terskelen for å gå til krig i Norden vil bli høyere og kampkraften vil øke kraftig dersom Sverige og Finland melder seg inn i Nato, sier forsker Dag Henriksen.

Blant annet har både Norge, Danmark og Finland valgt å anskaffe F35-fly, som gjør at Norden vil ha til sammen 150 slike i samme allianse om få år, dersom Finland melder seg inn i Nato.

– Kvaliteten på de nye kampflyene gjør at vi vil få en kampkraft vi ikke har vært i nærheten av i Norden på veldig lenge. Sannsynligvis ikke noen gang, sier Henriksen til NRK.

Han er forsker ved Luftkrigsskolen.

Dersom Sverige også melder seg inn i Nato, vil Norden som helhet ha i størrelsesorden 250 kampfly. Island er også Nato-medlem, men har ikke eget forsvar.

– Jeg hadde tenkt meg nøye om hvis jeg satt på russisk side og skulle utfordre denne kampkraften som også har hjelp og støtte fra resten av Nato og USA.

I tillegg kommer mulighetene for tettere samarbeid innenfor utdanning, trening, koordinering, logistikk og innkjøp.

– Terskelen for å gå til krig vil heves, sier Henriksen.

Andre saker å lese

Problemer med kortbetaling i Hønefoss 16.mai

16-05-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kortterminaler over hele landet er nede mandag ettermiddag. Nets bekrefter at de har driftsproblemer. Rundt 130.000 terminaler kan være berørt av feilen.

Les mer i RingeriksAvisa

Viktig redusering av Brett Perlini

16-05-2022 Sport NTB - avatar NTB

Viktig redusering av Brett Perlini

Ringerike-spilleren Brett Perlini sørget for en viktig redusering mot slutten av kampen mot Storbritannia i ishockey-VM.

Les mer i RingeriksAvisa

Borteseier for Hønefoss over Medkila

16-05-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Hønefoss seiret 2-1 over Medkila på bortebane i 1. divisjon søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Lian og Ruden med rørleggerfirma

15-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Buskerud bad & rørservice AS er navnet på et nytt selskap med 30.000 i aksjekapital.

Les mer i RingeriksAvisa