tirsdag, 19 oktober 2021 08:49

Snø på Østlandet: Bilister uten vinterdekk bes om å la bilen stå

Skrevet av NTB-Ole Henrik Tveten
Skjermbilde fra Statens vegvesens webkamera langs E18 ved Lierskogen tirsdag morgen. Skjermbilde fra Statens vegvesens webkamera langs E18 ved Lierskogen tirsdag morgen. Foto: Statens vegvesen / NTB

Det snør tett flere steder på Østlandet tirsdag morgen. Bilister som ikke har skiftet til vinterdekk, bes om å la bilen stå.

– Dette er ikke dagen for å kjøre uten vinterdekk, sier trafikkoperatør Mette Brunes ved Vegtrafikksentralen til Avisa Oslo.

Som ventet var det tirsdag morgen duket for høstens første snøfall flere steder på Østlandet. Meteorologene sendte mandag ut gult farevarsel for snø i Oslo, Viken og Innlandet. Farevarselet varer i utgangspunktet fram til klokken 17 tirsdag.

Meteorologene advarer om at enkelte vil kunne få lengre reisetid, og at det kan være vanskelige kjøreforhold lokalt.

Flere utforkjøringer

I 8-tiden opplyste politiet i Innlandet at det var meldt om flere trafikkuhell og utforkjøringer, foreløpig uten alvorlige personskader.

– Alle oppfordres til å la bilen stå dersom man ikke er skodd for forholdene der man er, skriver politiet i Innlandet på Twitter.

På innfartsveiene til Oslo er det sludd og snø flere steder.

– På innfartsveiene høyere opp i terrenget ser det ut til at det kan komme 3–4 centimeter snø i løpet av tirsdag morgen, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til NRK.

Bil snurret i tunnel

Ved 7.30-tiden hadde det ikke vært noen trafikkuhell på E6 inn mot Oslo, men trafikken går langt tregere enn normalt, skriver Romerikes Blad. Dette gjelder alle retninger inn mot hovedstaden.

Ifølge avisen snurret en bil i utløpet av Rælingstunnelen på riksvei 159. Bilen endte så vidt borti tunnelveggen, men det ble ikke store skadene.

Ifølge politiet kjørte bilen på sommerdekk. Det er ikke meldt om personskader i denne hendelsen.

På riksvei 4 på Reinsvoll på Toten kjørte en bil av veien ved 7-tiden. En av de to personene i bilen er meldt skadd.

Hardangervidda stengt

– Det er snødekke og til dels også is- og snødekke. I utgangspunktet er det ikke vanskelige kjøreforhold. Men for dem som har sommerdekk, så kan det medføre stor fare, sier trafikkoperatør Ken Ove Holm ved Vegtrafikksentralen til NRK.

Dette gjelder først og fremst fjellovergangene, men også i lavlandet østafjells legger snøen seg.

Klokken 7.50 opplyste Vegtrafikksentralen vest at riksvei 7 over Hardangervidda er stengt på grunn av dårlig føre fra Leiro og over fjellet.

– Strøbil er på vei, men vil ikke være på plass før det har gått et par timer, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.

Beregn ekstra tid

– På en dag som dette er det lurt å beregne litt ekstra tid, erfaringsmessig går trafikken litt tregere i slike forhold. Og så er det viktig å avpasse farten etter forholdene og holde god avstand til bilen foran, sier trafikkoperatør Mette Brunes ved Vegtrafikksentralen.

I Bærum måtte en buss taues etter et trafikkuhell på Østerås. Det er ikke meldt om personskader.

– Det er glatt på stedet, opplyser politiet i Oslo.

Nedbøren vil avta i løpet av dagen, før det tar seg opp igjen tirsdag kveld, opplyser statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

– I nord blir det litt ekstra vind i morgen, men ellers er det et kjølig og vinterlig preg stort sett over hele landet. Særlig Østlandet fikk en vinterlig start på dagen langt ned i lavlandet, sier hun.