søndag, 03 oktober 2021 18:30

Boris Johnson sier at varemangelen kan fortsette helt til jul

Storbritannias statsminister Boris Johnson og innenriksminister Priti Patel fikk teste bakekunstene da de besøkte et ungdomssenter før landsmøtet braket løs i Manchester søndag. Storbritannias statsminister Boris Johnson og innenriksminister Priti Patel fikk teste bakekunstene da de besøkte et ungdomssenter før landsmøtet braket løs i Manchester søndag. Foto: Stefan Rousseau/Pool via AP / NTB

Statsminister Boris Johnson sier han har kjent til krisen i transportnæringen lenge og at varemangelen kan komme til å vare helt til jul.

Samme dag som det konservative regjeringspartiet åpnet sitt landsmøte i Manchester, kom Johnson med et kraftig forsvar av sin økonomiske politikk. Han varslet vidtrekkende grep for å få økonomien på fote igjen.

– Vi er inne i en tilpasningsperiode, og den vil nok vare en stund. Men vi står på, sa statsministeren da han møtte britiske og internasjonale medier på åpningsdagen for landsmøtet.

Mot et dystert bakteppe av bensinrasjonering, økende strømpriser og mangel på mange typer husholdningsvarer forsikret statsministeren at drivstoffkrisen er i ferd med å avta. Det til tross for at det fortsatt var lange køer ved bensinstasjonene mange steder i landet.

Nei til masseinnvandring

Johnson innrømmet at økonomien blir utsatt for stressbelastninger i kjølvannet av brexit. Men det er ifølge ham uaktuelt å vende tilbake til den økonomiske politikken som ble ført før folkeavstemningen i 2016.

– Veien framover for landet vårt er ikke å trekke i det store håndtaket som heter ukontrollert innvandring og åpne for store menneskemengder, sa Johnson.

Kronisk problem

Statsministeren forsikret konservative velgerne at regjeringen vil fatte vidtrekkende og modige beslutninger om det som er viktig for folk – velferd, arbeidsplasser, klima, kriminalitet og fordeling av samfunnsgodene.

Mangelen på sjåfører i transportsektoren kalte Johnson et kronisk problem som delvis skyldes at næringen har vært altfor avhengig av gjestearbeidere som var villige til å arbeide for dårlig lønn og under elendige forhold. Han forsikret av denne feilen vil regjeringen ikke gjenta.

Står på

Statsministeren sa videre at regjeringen vil stå på for fullt med å gjenoppbygge Storbritannia etter koronapandemien og løsrivelsen av EU. Han minnet pressen om at velgerne stemte for utmelding i 2016 og gjentok valget i 2019 da Boris Johnson kom til makten.

– Velgerne stemte vekk en nedkjørt økonomisk modell som baserte seg på dårlig lønninger, ufaglært arbeidskraft og kronisk lav produktivitet, sa Johnson.

Strid med EU

Spenningen har økt mellom Storbritannia og EU-kommisjonen den siste tiden, særlig er reglene for handel mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia blitt kritisert på hjemmebane. Mange viser til en kriseparagraf og mener at regjeringen må utøve handlekraft.

Johnson kom ikke med konkrete utspill på dette området, heller ikke om den skjerpede fiskerikonflikten mellom britiske og franske fiskebåter i kanalen.

Andre saker å lese

Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim

22-09-2023 Nyhetsklipp NTB-Reuters - avatar NTB-Reuters

Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol på Krim-halvøya, bekrefter lokale myndigheter.

Les mer i RingeriksAvisa

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

22-09-2023 Politikk NTB - avatar NTB

Ap-nestor Martin Kolberg mener partiet er i krise – vil ha SV i regjering

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, mener Martin Kolberg. Han ber Støre invitere SV inn i regjeringen, men de vil ikke redde Ap.

Les mer i RingeriksAvisa

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

22-09-2023 Nyheter NTB-AFP-TT - avatar NTB-AFP-TT

Analytikere: Ukraina første gang bak Russlands tredje forsvarslinje

Ukrainske styrker opererer enkelte steder vest i Zaporizjzja bak Russlands tredje og siste forsvarslinje, ifølge Institute for the study of war (ISW).

Les mer i RingeriksAvisa

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

22-09-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå er det jul igjen – i alle fall på radio

Mens eplene fremdeles henger røde på trærne, starter Lise Askvik friskt opp årets juleradio. Det skjer på dagen tre måneder før julaften, den 24. september. Juleradioen kan høres over hele...

Les mer i RingeriksAvisa