onsdag, 15 september 2021 07:55

Menn sover dårligere enn kvinner første del av månefasen

Skrevet av
Menn sover dårligere enn kvinner første del av månefasen Foto: Frank Tverran

En ny, svensk studie knuser noen myter om hvor dårlig kvinner sover sammenlignet med menn. Mange menn sover dårligere enn kvinner når månen er ny.

Det er forskere ved Institutt for nevrovitenskap ved Uppsala universitet som har funnet sammenhengen mellom dårligere søvn hos menn og første halvdel av månefasen.

Studien på én natts søvn hos over 800 menn og kvinner ble nylig publisert i Science Direct.

I perioden der månens overflate blir mer og mer synlig fra jorda, våknet mannlige deltakere oftere og hadde dårligere søvnkvalitet enn menn som fikk søvnen målt i perioden der månen blir mindre og mindre synlig.

Hos kvinnene virket det ikke som månefasen spilte noen rolle for søvnen.

Sol og måne

Forskerne tror muligens mengden sollys som reflekteres via månen omtrent når mennesker legger seg, spiller inn.

– Dessuten har en nylig publisert studie vist at menns hjerne kan være med mottakelig for lysforholdene i omgivelsene enn kvinners hjerne, sier forsker Christian Benedict, ansvarlig for studien.

Han påpeker at studien ikke kan slå fast om månens effekt er direkte eller indirekte.

– Om det er månesyklusen som påvirker mennene eller om månesyklusen samvarierer med andre faktorer som påvirker søvnen, sier Benedict.

Elektroder

Forskerne brukte den svært nøyaktige søvnmålingsmetoden polysomnografi (PSG) for å måle søvnkvaliteten hos 492 kvinner og 360 menn som sov hjemme i sin egen seng. De visste ikke at studien undersøkte månefasens påvirkning på søvn.

PSG innebærer at elektroder festes til hodet og kontinuerlig registrerer hjerneaktivitet, pust og muskelaktivitet i våken eller sovende tilstand. Metoden brukes blant annet for å bedømme forekomsten av søvn og søvnstadier.

Myter

Det er mange myter og til dels motstridende forskningsresultater knyttet til månens påvirkning på mennesker. Alt fra kvinners menstruasjonssyklus til forekomst av varulver hevdes å ha med månefaser å gjøre.

I 2013 fikk sveitsiske forskere mye oppmerksomhet for sin studie av søvnen hos 31 frivillige i en periode på 6 uker. Studien slo fast at mennesker sover dårligere i tiden rundt fullmåne.

Sist redigert onsdag, 15 september 2021 08:02

Andre saker å lese

Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige

08-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Norge kan få kurdiske asylsøkere fra Sverige

Kurdere i Sverige som frykter forfølgelse eller utlevering til Tyrkia, kan søke asyl i Norge, bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI).

Les mer i RingeriksAvisa

Hønefoss senket av Simonsen

07-08-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Sandra Simonsen sikret tre poeng for TIL 2020 da Hønefoss ble slått 1-0 i 1. divisjon, Grunnserien i fotball søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Tysk campingbil utfor vei ved Stegastein

07-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Tysk campingbil utfor vei ved Stegastein

Ingen ble skadd da en tysk campingbil veltet og ble hengende utfor en bratt vei i Aurland, på vei mot utkikkspunktet Stegastein.

Les mer i RingeriksAvisa

Noen har sladret på Bjarne Minde

07-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

I flere år har de Bjarne Minde-kontrollerte foretakene 4 Like AS, Minde & Minde AS og Vinteren Kommer AS hatt adresse hos kompisen Alf Martin Ulven i Kristiania Eiendomsforvaltning AS.

Les mer i RingeriksAvisa