tirsdag, 06 juli 2021 17:45

Ti strømselskaper brøt loven

Skrevet av
I Norge er strømnettet det samme. Selv om du betaler for «grønn strøm», får du samme strøm som dem som ikke betaler for det. I Norge er strømnettet det samme. Selv om du betaler for «grønn strøm», får du samme strøm som dem som ikke betaler for det. Foto: Heiko Junge / NTB

Ti strømselskaper har brutt loven ved å garantere at strømmen deres er helt fornybar, konkluderer Forbrukertilsynet. Ti andre selskaper er i faresonen.

– Hvilken strømavtale man har, påvirker ikke strømmen man får levert i stikkontakten. Forbrukertilsynet mener derfor at kraftselskaper ikke kan gi inntrykk av at forbrukerne kan få levert «grønn» strøm gjennom sin strømavtale, sier Tonje Drevland i Forbrukertilsynet til NRK.

Tilsynet mener selskapene driver villedende markedsføring når de sier at de selger «grønn strøm» uten å forklare det nærmere.

Flere selskaper selger også opprinnelsesgarantier. Da garanteres man at strømmengden man bruker, også vil produseres fornybart. Men strømmen du bruker, er fortsatt den samme som alle andre i Norge har.

– Å kjøpe strømavtaler med opprinnelsesgarantier er en måte forbrukere kan støtte produsenter av fornybar energi. Det påvirker imidlertid ikke strømmen som forbrukeren får levert i hjemmet gjennom sin strømavtale, sier Drevland.