tirsdag, 26 januar 2021 11:24

Utbruddene i Nordre Follo har forgreininger til minst seks andre kommuner

Skrevet av NTB-Steinar Schjetne
Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold bekreftet på en pressekonferanse tirsdag at koronautbruddene i Nordre Follo kommune har forgreininger til minst seks andre kommuner. Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold bekreftet på en pressekonferanse tirsdag at koronautbruddene i Nordre Follo kommune har forgreininger til minst seks andre kommuner. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Smittejegerne i Nordre Follo har funnet forgreininger til seks andre kommuner i sporingen av hvor den britiske virusmutasjonen har spredt seg.

Kommunen er kjent med at utbruddene i Nordre Follo har forgreininger til blant annet Oslo, men har så langt ikke konkrete tall på hvor mange personer som kan ha blitt smittet og tatt med seg det muterte viruset over kommunegrensen. Det bekreftet kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

– Utbruddene har forgreininger til seks andre kommuner som vi kjenner til nå, sa Myhrvold.

Ingen av funnene av mutert koronavirus i Oslo kan spores til utbruddet i Nordre Follo, ifølge VG. Så langt har Oslo fått bekreftet 19 tilfeller av det muterte viruset.

– Situasjonen er sårbar og kan endre seg svært raskt. Jeg ber om at alle er tålmodige og står sammen i bekjempelsen av viruset, sa ordfører Hanne Opdan (Ap).

Formannskapet i Nordre Follo forlenget mandag kveld stengningen av skoler og barnehager i kommunen til fredag, mens Vinmonopolet og en rekke andre virksomheter holdes stengt ut uka.

40 nye funn

Mandag ble det påvist 40 nye funn av den britiske virusmutasjonen. I alt er det oppdaget 65 tilfeller av det muterte viruset blant 250 som er bekreftet koronasmittet. Kommunen venter fortsatt på svar på rundt 150 prøver.

Samtlige positive prøver ble alle tatt i perioden fra 15. desember til det i forrige uke ble konstatert utbrudd i Nordre Follo. Det innebærer at viruset kan ha hatt svært god tid på å spre seg i befolkningen.

– Dette er prøver som kun er tilbake i tid. Vi har ikke fått svar på prøver som er tatt siden fredag. Det blir avgjørende om det i prøvene våre framover er en stor andel av det muterte viruset, sa Myhrvold.

De siste 40 positive prøvene har avdekket at det muterte viruset også spredt seg til Langhus helsestasjon og Kolbotn skole. Dermed er det bekreftet smitteutbrudd tilknyttet minst fire virksomheter i kommunen.

Neppe ett utbrudd

Den britiske virusmutasjonen har trolig kommet til Nordre Follo gjennom «flere inngangsporter», ifølge kommuneoverlegen. Kommunen har ikke klart å ta rede på hvordan den har kommet over kommunegrensen i utgangspunktet.

– Smitten er flere steder i vår kommune, og vi venter ikke å finne ett felles utbrudd. Men vi ser at vi kanskje har flere inngangsporter til vår kommune, sa kommuneoverlegen.

Smittesporingen pågår for fullt for å få kartlagt hvert enkelt tilfelle. Det ikke er registrert alvorligere sykdomsforløp eller høyere dødelighet med den engelske virusvarianten, understreket hun.

– Vi har ikke helt oversikt over hvor mye smitten har spredt seg, sa Myhrvold.

25 kommuner på Østlandet er påvirket av utbruddet. Ti av dem, inkludert Oslo, er under svært strenge koronarestriksjoner, med stengte butikker og restauranter. I tillegg er det restriksjoner i 15 kommuner rundt disse igjen.

Andre saker å lese

Fram og tilbake er like langt: Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 flyttes ti…

06-10-2022 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fram og tilbake er like langt: Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 flyttes tilbake til Bane NOR og Nye Veier

– Vi står i en situasjon med stramme økonomiske rammer. Samtidig ser vi at fordelene ved å bygge jernbane og vei som et fellesprosjekt er lavere enn antatt og vi...

Les mer i RingeriksAvisa

Bergwitz-Larsen med humankonsum

06-10-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Jakob Bikset Bergwitz-Larsen er daglig leder og styreleder i det nyetablerte Byarctic AS. Med i styret er Carl Erik Bergwitz-Larsen. Kapitalen er kr 30.000. Formålet med selskapet er oppgitt til: Produksjon, videreforedling...

Les mer i RingeriksAvisa

Garntangen AS ikke på skinner?

06-10-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå skulle alt være greit og innsatsen på topp på Garntangen, men foretaket har ikke revisor og har nå fått fire uker til å skaffe en. I motsatt fall vil...

Les mer i RingeriksAvisa

Signalfeil på Gardermobanen

05-10-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En signalfeil på Gardermobanen mellom Lillestrøm og Oslo S fører til forsinkelser og innstillinger i togtrafikken. – Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil...

Les mer i RingeriksAvisa