annonse1

annonse2

annonse3

annonse4

onsdag, 20 januar 2021 09:32

Nå blir det enda dyrere å bryte koronareglene

Skrevet av NTB-Steinar Schjetne
Det kan koste deg dyrt å droppe koronatesten når du ankommer Norge. Mange bøter for brudd på smittevernloven blir mye dyrere. Det kan koste deg dyrt å droppe koronatesten når du ankommer Norge. Mange bøter for brudd på smittevernloven blir mye dyrere. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Bryter du koronareglene, vil det svi på pungen. Oslo politidistrikt fordobler nå bøtesatsene for flere overtredelser.

Hvis du eksempelvis arrangerer fest og bryter forbudet mot å ha flere enn ti gjester, må du heretter ut med 20.000 kroner hvis politiet banker på døra. Det er dobbelt så mye som den gamle bøtesatsen.

Hvis du «bare» er gjest på en slik privat sammenkomst, må du regne med en bot på 10.000 kroner, varsler Oslo politidistrikt.

– Understreker alvoret

Det samme gjelder i utgangspunktet også slike sammenkomster hvor lokalet ikke er dimensjonert til at alle deltakere kan holde minst 1 meters avstand.

– Denne økningen av bøtesatsene understreker alvoret i å bryte koronareglene. Alle har et ansvar for å ivareta smittevernet, sier leder Beate Brinch Sand for felles enhet for påtale i politidistriktet.

Det er Riksadvokatens oppdaterte direktiv for straffesaksbehandlingen under koronapandemien som «gir veiledning» til nye bøtesatser for koronarelaterte lovbrudd etter smittevernloven.

Ny bot for testnekt

I tillegg blir det innført bøter på 20.000 kroner for dem som nekter å la seg teste for covid-19 når de ankommer Norge. Dette har ikke Oslo politidistrikt regulert ved egen bøtesats før, men denne er nå inntatt.

Forbudet mot skjenking av alkohol kan medføre en bot på 50.000 kroner. Her har minstesatsen økt fra 10.000 til 20.000 kroner.

Brudd på plikt til å stenge offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter innendørs, har økt fra 20.000 til 50.000 kroner.