fredag, 15 januar 2021 09:48

Det haster med god og riktig plastmerking

Skrevet av
Hvert år havner mer og mer plast i det naturlige miljøet. Mer kunnskap og bedre merking av plastprodukter er avgjørende for å bekjempe forurensing og forsøpling. Her tar Gunhild Bødtker jordprøver av plast på Lisle Lyngøyna i Øygarden, sammen med kollega Eivind Bastesen. Hvert år havner mer og mer plast i det naturlige miljøet. Mer kunnskap og bedre merking av plastprodukter er avgjørende for å bekjempe forurensing og forsøpling. Her tar Gunhild Bødtker jordprøver av plast på Lisle Lyngøyna i Øygarden, sammen med kollega Eivind Bastesen. Foto: Andreas R. Graven

Bionedbrytbar plast kan være en del av løsningen på plastforurensing, men har også komplekse utfordringer. Merking av plastprodukter som «biologisk nedbrytbar» uten å forklare hvilke forhold som er nødvendig for at de skal nedbrytes, kan forårsake forvirring blant forbrukere og nye miljøutfordringer.

-Beslutningstakere har en jobb å gjøre. Og det haster, mener Gunhild Bødtker, forsker i NORCE. Hun har sammen med forskerkollegaer rundt omkring i Europa arbeidet frem en SAPEA-rapport om bionedbrytbar plast i miljøet. Forskere har undersøkt vilkårene og kriteriene der bionedbrytbare plastprodukter kan være et bedre alternativ for miljøet sammenlignet med vanlig plast.

Begrense plastbruk

Forskerne mener at å erstatte vanlig plast med bionedbrytbar plast kan være et bedre alternativ for miljøet der det er vanskelig eller dyrt å fjerne plasten. Men de anbefaler å begrense bruken av bionedbrytbar plast i det åpne miljøet til spesifikke produkter der gjenbruk og resirkulering ikke er mulig eller hensiktsmessig i forhold til ressursbruk. Det kan for eksempel være plast brukt i jordbruk og fiske, og fyrverkeri der nedslagsfeltet er tilfeldig og opprydding vanskelig. Men, for de fleste plastprodukter er det best å redusere forbruk og legge til rette for gjenbruk og resirkulering.

Uttrykket bionedbrytbar plast betyr nemlig ikke at plastmaterialet vil biologisk nedbrytes hvor som helst, eller innen rimelig kort tid. Hastigheten for nedbrytning er ikke bare avhengig av materialet plasten er laget av, den avhenger også av forholdene i miljøet der plasten havner.

Det er også viktig å skille mellom plast som er beregnet for biologisk nedbrytning i industrielle komposteringsanlegg og plast tiltenkt nedbrytning i naturlige miljø.

- Derfor er det viktig at godkjenning, eller sertifisering, av produkter som bionedbrytbar er knyttet til det miljøet plasten sannsynligvis ender opp i. Dersom bionedbrytbar plast havner i «feil» miljø i forhold til sertifiseringen kan nedbrytningshastigheten bli lenger og miljøkonsekvensene mer negative, sier Bødtker.

Plast kan bare betraktes som bionedbrytbar hvis den omdannes fullstendig av mikroorganismer til CO2 (og metan hvis miljøet er fritt for oksygen) og ny biomasse innen rimelig tid. Plastprodukter som bare brytes ned i mindre biter som ikke er biologisk nedbrytbar, er ikke en forbedring i forhold til vanlig plast. Det er videre viktig at hele plastproduktet blir brutt ned, inklusiv eventuelle tilsetningsstoffer i det ferdige produktet.

Bekymret over jordhelsen

- Et annet miljøaspekt er tilførsel av ekstra karbon, eller næring til naturlige miljø, som en konsekvens av bionedbrytning, forteller Bødtker.

Per i dag har vi ikke klart for oss de langsiktige økologiske konsekvensene av bionedbrytbar plast i miljøet.

- Vi vet ikke hva denne type plast gjør med f.eks. jordhelsen. En konkret bekymring er at bionedbrytbar jordbruksplast akkumulerer i jorden over tid, eller ender opp i elver der det er andre nedbrytningsbetingelser, avslutter Bødtker.

Andre saker å lese

Google lanserer tekstrobot – blir snart tilgjengelig

06-02-2023 Nyheter NTB-Daniel Lundby Olsen - avatar NTB-Daniel Lundby Olsen

Google lanserer tekstrobot – blir snart tilgjengelig

Den siste tiden har tekstroboten ChatGPT tatt verden med storm. Nå lanserer Google sin språkrobot, Bard, som blir tilgjengelig for publikum om noen uker.

Les mer i RingeriksAvisa

Tapte ny sak: Braathen Eiendom må punge ut igjen

06-02-2023 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tapte ny sak: Braathen Eiendom må punge ut igjen

Etter å ha tapt en sak om eiendomsgrenser og bruksrett i Vestre Viken jordskifterett, satt Braathen Eiendom AS igjen med en advokatregning på 392.000 og gebyret i jordskiftesaken.

Les mer i RingeriksAvisa

Politiet løsnet varselskudd under aksjon i Oslo

06-02-2023 Nyhetsklipp NTB- Stian Drake - avatar NTB- Stian Drake

Politiet måtte natt til mandag løsne et varselskudd under en politiaksjon på en privat adresse på Grünerløkka i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Kjempesmell for Sparta – røk mot bunnlaget Ringerike

05-02-2023 Sport NTB - avatar NTB

Kjempesmell for Sparta – røk mot bunnlaget Ringerike

Sparta tapte verdifullt terreng i toppen av eliteserien i ishockey etter å ha røket 3-4 for langt mer beskjedent plasserte Ringerike søndag.

Les mer i RingeriksAvisa