fredag, 28 august 2020 12:28

Svensk diskrimineringsombud: Menn og kvinner må ikke lønnes likt i fotballen

Skrevet av NTB-TT
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Det svenske landslaget i fotball for kvinner tjener mindre enn mennene. Det bryter ikke loven, slår diskrimineringsombudet fast. Det svenske landslaget i fotball for kvinner tjener mindre enn mennene. Det bryter ikke loven, slår diskrimineringsombudet fast. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Det svenske diskrimineringsombudet slår fast at det ikke bryter med loven når menn får bedre betalt enn kvinner for å spille på landslaget i fotball.

Det svenske fotballforbundet ble anmeldt til ombudet etter at kvinnene tok VM-bronse i fjor. Betalingen de fikk da var lav i forhold til hva mennene ville fått for en tilsvarende prestasjon.

– Erstatningsmodellen innebærer at prinsippet om lik lønn for likt arbeid uavhengig av kjønn ikke følges i landslagsfotballen. Dette er selvsagt utilfredsstillende fra et likestillingsperspektiv, men vi må forholde oss til diskrimineringsloven, sier diskrimineringsombud Agneta Broberg.

Debatten om svenske landslagsspilleres kompensasjon har rast i flere år. Men ombudet mener det er så store forskjeller på fotball for menn og for kvinner at det ikke kan kreves likelønn.

I dommen konstateres det at de to kjønnene ikke befinner seg i en sammenlignbar situasjon. Forskjellen i publikums- og markedsføringsinntekter er så store at det blir to helt forskjellige markeder, mener ombudet.

– Jeg vil imidlertid understreke at denne beslutningen ikke hindrer forbundet og spillerne fra å bli enige om å velge en annen modell, som kan garantere lik lønn for spillerne, sier Broberg.