fredag, 28 august 2020 12:28

Svensk diskrimineringsombud: Menn og kvinner må ikke lønnes likt i fotballen

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Det svenske landslaget i fotball for kvinner tjener mindre enn mennene. Det bryter ikke loven, slår diskrimineringsombudet fast. Det svenske landslaget i fotball for kvinner tjener mindre enn mennene. Det bryter ikke loven, slår diskrimineringsombudet fast. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Det svenske diskrimineringsombudet slår fast at det ikke bryter med loven når menn får bedre betalt enn kvinner for å spille på landslaget i fotball.

Det svenske fotballforbundet ble anmeldt til ombudet etter at kvinnene tok VM-bronse i fjor. Betalingen de fikk da var lav i forhold til hva mennene ville fått for en tilsvarende prestasjon.

– Erstatningsmodellen innebærer at prinsippet om lik lønn for likt arbeid uavhengig av kjønn ikke følges i landslagsfotballen. Dette er selvsagt utilfredsstillende fra et likestillingsperspektiv, men vi må forholde oss til diskrimineringsloven, sier diskrimineringsombud Agneta Broberg.

Debatten om svenske landslagsspilleres kompensasjon har rast i flere år. Men ombudet mener det er så store forskjeller på fotball for menn og for kvinner at det ikke kan kreves likelønn.

I dommen konstateres det at de to kjønnene ikke befinner seg i en sammenlignbar situasjon. Forskjellen i publikums- og markedsføringsinntekter er så store at det blir to helt forskjellige markeder, mener ombudet.

– Jeg vil imidlertid understreke at denne beslutningen ikke hindrer forbundet og spillerne fra å bli enige om å velge en annen modell, som kan garantere lik lønn for spillerne, sier Broberg.

Andre saker å lese

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Eirik Jensen må tilbake i fengsel

Kriminalomsorgen har besluttet at den korrupsjonsdømte ekspolitimannen Eirik Jensen (66) må tilbake i fengsel. Jensens advokat mener det vil være direkte skadelig.

Les mer i RingeriksAvisa

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

24-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

Les mer i RingeriksAvisa

FredagsQuiz

24-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens spørsmål. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Problemer hos Telia er nå fikset

23-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Flere Telia-kunder mistet ved 21-tiden torsdag kveld internett. Nettselskapet opplyser at de jobber med feilsøking.

Les mer i RingeriksAvisa