tirsdag, 06 oktober 2015 08:56

Kvinner tar fortsatt rengjøringen

Skrevet av Kjell M Kaasa
Kvinner tar fortsatt rengjøringen Foto: Colourbox

Likestillingen har ikke helt nådd rengjøringen i norske hjem, viser ny undersøkelse. Og oppfatningen av arbeidsfordelingen spriker veldig.

På spørsmål om hvem som vanligvis vasker badet, svarer 67 prosent av kvinner i parforhold at det er de som gjør det. Bare 22 prosent av menn sier det samme.

Størst forskjell er det på støvtørking. 72 prosent av kvinnene tar oftest denne jobben, mot 14 prosent av mennene, viser en spørreundersøkelse YouGov har laget på oppdrag av ISS.

– Gamle kjønnsrollemønstre råder fortsatt når det kommer til rengjøringen av huset. Men det er forskjeller både mellom husholdningene og aldersgruppene. Selv tilhører jeg en generasjon hvor det ikke er uvanlig at menn vasker tøy og kvinner klipper plenen, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS.

I aldersgruppen 18-34 år er det 35 prosent av kvinnene som sier at det vanligvis er de som rengjør kjøkkenbenk og komfyr. Blant kvinner over 55 år er andelen dobbelt så stor.

Tror de gjør mye

Undersøkelsen avslører en påtakelig forskjell mellom kjønnene i hvordan man oppfatter at arbeidsfordelingen er.

Det er for eksempel nesten dobbelt så mange menn som kvinner som mener at ansvaret for vask av bad og toalett fordeles likt.

57 prosent av kvinner og 23 prosent av menn svarer at det er de som vanligvis tar seg av gulvvasken. Derimot mener 34 prosent av menn og 21 prosent av kvinner at jobben fordeles likt mellom de to.

– Kanskje forskjellene også skyldes ulik oppfatning av hva som er rent nok, sier Ronander.    

Én oppgave skiller seg ut. Nesten like mange menn som kvinner har hovedansvaret for støvsuging, viser undersøkelsen.

– Er det ikke noe med menn og duppedingser da? Menn har en tendens til å tenke ’’Hvordan løser jeg denne oppgaven enklest mulig’’ og tiltrekkes av arbeid som er automatisert, sier han.

Hos de profesjonelle vaskefirmaene er fordelingen mellom kjønnene mye jevnere enn hjemme hos folk flest.

– Av våre renholdere er 60 prosent kvinner og 40 prosent menn, og vi merker ingen forskjell på kjønnene i egnethet. Det viktigste er en grundig opplæring og godt utstyr, slik at de ansatte er i stand til å utføre et godt renhold, sier Ronander.

ISS har 5000 renholdere i sving på norske arbeidsplasser.

Vasker mindre

Omtrent hvert tiende år utfører Statistisk sentralbyrå en grundig undersøkelse av hvordan norske menn og kvinner bruker tiden sin, der deltakerne fortløpende skriver ned hva de gjør, og hvor lenge. Den siste Tidsbruksundersøkelsen kom i 2010.

– Kvinner bruker mye mindre tid på rengjøring og annet husholdningsarbeid i dag enn for noen tiår siden, i takt med økt deltakelse i lønnet arbeidsliv. Blant menn har både tidsbruk og deltakelse økt. Men det er fortsatt markant flere kvinner enn menn som utfører renhold, og de bruker mer tid på det, sier Odd Vaage i Statistisk sentralbyrå.

Andelen yrkesaktive menn som tar del i husarbeid som matlaging og rengjøring, har økt fra 47 prosent i 1971 til 78 prosent i 2010. I samme periode har yrkesaktive kvinner redusert den daglige tiden til husarbeid med 1 time og 48 minutter.

Når man regnet et gjennomsnitt av alle, inkludert de som ikke deltar i husarbeidet, brukte menn 17 minutter hver dag til rengjøring og rydding av boligen i 2010. Kvinner brukte nesten dobbelt så lang tid, 32 minutter.

Om de noen gang vil møtes på midten?

– Det vil jeg ikke gi noen spådom om, men avstandene blir mindre. Vi får følge med og se hva de kommende undersøkelsene viser, sier Odd Vaage.

Hvem tar seg vanligvis av følgende rengjøring i din husstand?

Andel som svarer ”jeg”:

 • Badet: 67 prosent kvinner og 22 prosent menn
 • Toalettet: 66 prosent kvinner og 25 prosent menn
 • Gulv: 57 prosent kvinner og 23 prosent menn
 • Kjøkken (benk, lister, fliser osv.): 54 prosent kvinner og 23 prosent menn
 • Støvsuging: 39 prosent kvinner og 35 prosent menn
 • Vinduer: 60 prosent kvinner og 27 prosent menn
 • Tørke støv: 72 prosent kvinner og 14 prosent menn

  Andel som svarer ”vi deler på det 50/50”:

 • Badet: 18 prosent kvinner og 30 prosent menn
 • Toalettet: 17 prosent kvinner og 30 prosent menn
 • Gulv: 21 prosent kvinner og 34 prosent menn
 • Kjøkken (benk, lister, fliser osv.): 34 prosent kvinner og 43 prosent menn
 • Støvsuging: 29 prosent kvinner og 39 prosent menn
 • Vinduer: 17 prosent kvinner og 26 prosent menn
 • Tørke støv: 20 prosent kvinner og 29 prosent menn

(Kilde: YouGov. Spørsmålet er kun stilt til de som er samboer/gift.)

Mer i denne kategorien « Høstferien slutt Statsbudsjettet »