onsdag, 25 desember 2019 21:53

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag

Ari Behn i et intervju under Kjendisgallaen 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir i Oslo. Ari Behn i et intervju under Kjendisgallaen 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag, opplyser hans mangeårige manager Geir Håkonsund til NTB. Behn ble 47 år.

– Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmest pårørende til Ari Behn, må meddele at han i dag tok sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden som kommer, opplyser Ari Behns familie via pressekontakt Geir Håkonsund til NTB.

I forbindelse med Ari Behns bortgang meddeler Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen, følgende på kongehusets nettsider:

«Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa – og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden.»

– En god venn

Samtidig har kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit følgende meddelelse:

«For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.»

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte:

«Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glad i ham», skriver statsminister Erna Solberg i en melding til NTB onsdag kveld.

Giftet seg i Nidarosdomen

Ari Behn ble født i Aarhus og bodde de første årene i Danmark og England. Familien flyttet deretter til Lavangen i Troms, før de slo seg ned i Moss i Østfold da han var seks år gammel.

I voksen alder endret han etternavn fra Bjørshol til mormorens opprinnelige etternavn Behn.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise giftet seg i Nidarosdomen 24. mai 2002 og ble separert i 2016 og skilt i 2017.

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise har tre døtre sammen: Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11). De har hatt delt omsorg for barna.

Forfatter og billedkunstner

Behn ble beskrevet som en fargerik og til tider provoserende mann. I 1999 debuterte han med den kritikerroste novellesamlingen «Trist som faen» og fikk også gode kritikker for oppfølgeren «Talent for lykke» i 2011.

Han har også laget prisbelønte dokumentarer for fjernsyn og vært skribent i aviser som Dagbladet og Aftenposten, samt flere tidsskrifter.

I 2011 debuterte han også som dramatiker med stykket «Treningstimen», som ble satt opp på Rogaland Teater.

I oktober i fjor utga Behn boken «Inferno», som fikk blandede kritikker. Den handler om en mann som går til grunne etter å ha blitt forlatt.

På bokens omslag skrev Behn: «Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Uten balanse. Enten – eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne.»

De siste årene hadde Behn stor suksess som billedkunstner, og i 2018 solgte han ifølge Nettavisen malerier for 5,7 millioner kroner.

Erna Solberg kondolerer til Ari Behns familie og etterlatte

Statsminister Erna Solberg uttrykker sin dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans bortgang onsdag.

«Jeg vil få uttrykke min dypeste medfølelse med Ari Behns familie og etterlatte i anledning hans tragiske bortgang. Mine tanker går til alle som var glade i ham», skriver statsminister Erna Solberg i en melding til NTB onsdag kveld.

Mosseordføreren: Har bare gode minner om Ari

Ordfører Hanne Tollerud i Moss har kjent Ari Behn siden 1990-tallet. Hun er sjokkert over hans bortgang.

– Dette var en sjokkbeskjed å få. Jeg har bare gode minner og varme tanker om Ari, sier Tollerud til Moss Avis.

Tollerud sier hun først ble kjent med Ari Behn da han var en del av kultur- og musikkmiljøet i Moss på 1990-tallet.

– Ari var en inkluderende og raus person som alltid bød på seg selv. Han var en glede for mange, sier Tollerud.

Ordføreren legger til at hun også kjenner familien hans godt.

– Mine tanker går til dem i kveld.

Stortingspresidenten: – Uttrykker min dypeste medfølelse

Stortingspresident Tone W. Trøen sier uttrykker sin dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn.

– Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med alle som sto Ari Behn nær og sender i kveld de varmeste tanker til hans familie, skriver Trøen på Twitter onsdag kveld.

Heimly i bunnløs sorg over Behns død

behn heimly
Ari Behn og Per Heimly da de stilte ut bilder i Galleri Oddvar Olsen i Drammen i 2017. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fotografen Per Heimly sier han er knust og i bunnløs sorg over å ha mistet sin beste venn og blodsbror, Ari Behn.

– Jeg er i bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn og blodsbror Ari Behn i dag. Jeg er knust og ber om ro for å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle, skriver Heimly på sosiale medier.

Heimly og Behn laget flere TV-serier sammen og hadde også flere utstillinger sammen.

– Jeg elsket Ari, og han vil for alltid være ved min side.

Hoffhistoriker: Ari Behn var et friskt pust i kongefamilien

Ari Behn var et friskt pust i kongefamilien, på godt og vondt, sier historiker Trond Norén Isaksen.

– Han var til tider en kontroversiell figur. Han hadde sin kunstneriske karriere og skulle ikke leve av kongehuset, men stå fritt til å forme sin egen karriere, sier kongehushistoriker og forfatter Trond Norén Isaksen.

Noen ganger var det en vanskelig balansegang, men Ari Behn og kongefamilien hadde et godt forhold, ifølge Isaksen.

– Minneordene fra kongefamilien i kveld er varme, og han var en viktig del av familien. Ari har mange ganger i intervjuer sagt at han elsket sin svigermor, sier Isaksen.

Behn og dronning Sonja hadde blant annet en felles interesse for kunst, påpeker han.

– Han feiret også jul med kongefamilien etter at han og prinsesse Märtha Louise var blitt skilt, sier Isaksen.

Historikeren understreker at Behn ikke bare huskes som et midlertidig medlem av kongefamilien, men også for sitt eget yrke som forfatter designer og kunstner.

– Han var en mann som utforsket sine talenter på flere områder, sier han.

Aksel Hennie: «Du var den lysende – alltid»

aksel hennie
«Kommer til å savne å vite at du finnes», skriver Aksel Hennie på Instagram i forbindelse med Ari Behns bortgang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Skuespiller Aksel Hennie betegner Ari Behn som et av de mest sjenerøse og skinnende menneskene han har møtt.

«Faen, Ari......!! Vakre fine lysende venn....... Det er 20 år siden vi satt på et tak i Oslo sentrum, og du sa; «Du er Espen Askeladd, Aksel, du kommer til å vinne prinsessa og halve kongeriket» … Du så alltid det vakre i andre, Ari, og glemte selv at det var deg selv du så i oss … Du var den lysende – alltid …», skriver Hennie på Instagram i forbindelse med Ari Behns bortgang.

Hennie betegner Behn som «sjenerøs og skinnende».

«Du er et av de mest sjenerøse, skinnende, og vakre menneskene jeg har møtt. Latterliggjort og misforstått av de smålige – elsket og beundret av de kjærlige … Noen stjerner skinner så sterkt at de brenner ut rett foran øynene våre … Faen, Ari … Trist, SOM FAEN, Ari … «Hvorfor nå, hvorfor her, hvorfor?» Kommer til å savne å vite at du finnes … Tankene går til dine nærmeste.», skriver skuespilleren.

Behns død vekker oppsikt i utenlandske medier

Ari Behns død vies stor oppmerksomhet i utenlandske medier og preger fronten på en rekke nettaviser verden over.

«Breaking: Kongehuset i sorg», står det å lese med store krigstyper på fronten til danske BT , mens tittelen hos svenske Aftonbladet lyser «JUST NU: Ari Behn död – ble 47 år».

Daily Express i Storbritannia har også Behns dødsfall på sin front under tittelen «Ari Behn dead: Norweigan Princess Martha Louise's ex-husband dies aged 47».

Britiske The Daily Mirror skriver også om tragedien som har rammet det norske kongehuset under tittelen «Royal heartbreak as Norwegian princess' ex-husband takes own life».

Det samme gjør amerikanske New York Times Post , samt en rekke nettsteder og blogger viet kongelige verden over, som Royal Central. «Tragedy in Norway as Princess Martha-Louise’s former husband Ari Behn takes his own life», lyder deres tittel.

Fakta om Ari Behn

  • Født Ari Bjørshol 30. september 1972 i Århus i Danmark (tok i 1996 navnet Behn etter sin bestemor)
  • Vokste opp i Moss, der han gikk på Steinerskolen
  • Fikk sitt litterære gjennombrudd i 1999 med boken "Trist som faen", som solge over 100.000 eksemplarer
  • Giftet seg med prinesse Märtha Louise i 2002
  • De fikk tre døtre sammen
  • Ari Behn og prinsesse Märtha Louise kunngjorde i 2016 at de skulle skilles
  • Ari Behn tok sitt eget liv 25. desember 2019
Sist redigert onsdag, 25 desember 2019 22:47

Andre saker å lese

Ringerike Historielag: En Helt i Djevelens Brigade

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Historielag:  En Helt i Djevelens Brigade

Bli med på et fascinerende foredrag med Christopher Hals Gylseth, hvor han utforsker den utrolige historien til Finn Roll, en nordmann som forlot sitt hjemland for å kjempe mot nazistene...

Les mer i RingeriksAvisa

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To Hallinger varetektsfengslet for voldtekt og filming av tenåring

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på Solli plass: Mann alvorlig skadet

18-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann fikk hodeskader da han ble slått ned på Solli plass i Oslo natt til torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa