fredag, 13 desember 2019 08:00

Nordmenn og svensker undervurderer hverandre

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Nordmenn og svensker undervurderer hverandre Foto: Frank Tverran

En fersk undersøkelse avslører at nordmenn og svensker vet lite om hvor avhengige vi faktisk er av hverandre. Vi har dessuten ganske stereotypiske oppfatninger.

For første gang har den norske ambassaden i Sverige samarbeidet med sin svenske motpart i Norge om en undersøkelse for å se hva broderfolkene tenker og kan om hverandre. Spørreundersøkelsen er utført av Novus og Respons på vegne av ambassadene og utført i april/mai i år, skriver Aftenposten.

Når spurt om de kjenner noen navn fra underholdningsverdenen, er det 48 prosent av svenskene og 39 prosent av nordmennene som ikke kan nevne ett eneste navn. De som klarer å hoste opp noe, kjenner best til Abba og Astrid Lindgren i Sverige, mens den best kjente nordmannen i Sverige er Fredrik Skavlan.

Mens 97 prosent av nordmenn faktisk har vært i Sverige, er det mer enn én av fem svensker som aldri har satt sin fot i Norge.

Enda tydeligere blir stereotypiene når det skal assosieres fritt. Nordmenn tenker impulsivt handel, Volvo og Ikea om svensker, mens söta bror tenker mest på olje, før det ramler på med naturassosiasjoner: fjell, fjord, ski, natur og laks.

Både svensker og nordmenn tror de handler mindre med hverandre enn de faktisk gjør, og at land som USA og Kina er viktigere.

– Svensker undervurderer nordmenn og nordmenn undervurderer svensker. Vi er viktigere for hverandre enn vi tror, sier Norges ambassadør i Stockholm Christian Syse i en kommentar til funnene rundt handel.

NTB

Andre saker å lese

Ringerike Historielag: En Helt i Djevelens Brigade

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Historielag:  En Helt i Djevelens Brigade

Bli med på et fascinerende foredrag med Christopher Hals Gylseth, hvor han utforsker den utrolige historien til Finn Roll, en nordmann som forlot sitt hjemland for å kjempe mot nazistene...

Les mer i RingeriksAvisa

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa

To Hallinger varetektsfengslet for voldtekt og filming av tenåring

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

To menn er i Buskerud tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, siktet for å ha voldtatt og filmet en tenåring.

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på Solli plass: Mann alvorlig skadet

18-04-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En mann fikk hodeskader da han ble slått ned på Solli plass i Oslo natt til torsdag.

Les mer i RingeriksAvisa