mandag, 22 juli 2019 10:53

Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale

Skrevet av
Politiet har kontroll på en mann som hylte og skrek under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo mandag morgen, åtte år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Politiet har kontroll på en mann som hylte og skrek under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo mandag morgen, åtte år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

En mann ropte høyt og forstyrret statsminister Erna Solbergs tale under minnemarkeringen for 22. juli foran regjeringskvartalet. Politiet har kontroll på ham.

Ropingen førte til at folk snudde seg da mannen begynte å rope. Ifølge NTBs reporter på stedet ble folk tydelig nervøse, og mange kikket seg bak skulderen. Mannen ble imidlertid raskt tatt hånd om av politiet.

– En mann ropte og forstyrret på stedet. Politiet har kontroll på ham, men det er ikke tatt stilling til om han blir pågrepet og brakt til arresten, opplyser operasjonsleder Marianne Heidenstrøm i Oslo politidistrikt til NTB.

– Tankegods må bekjempes

I sin tale tok Solberg (H) til orde mot ekstremt tankegods og konspirasjonsteorier.

– Tankegodset som motiverte terroren her og på Utøya, må fortsatt bekjempes. Hatet var ikke blindt og umotivert. I terroristens ekstreme tankeunivers var regjeringskvartalet et legitimt mål, sa Solberg.

– AUF-ungdommenes engasjement, tankegods og fellesskap var en trussel mot hans verdensbilde og hans idé om hva Norge skulle være, fortsatte hun.

Solberg understreket at polarisering og falske nyheter er en del av medievirkeligheten og oppfordret neste generasjon til å være historiebevisste og kildekritiske. Hun sa også at ingen skal måtte tåle hat, trusler og sjikane, og at ytringer som har til hensikt å skremme mennesker til taushet, truer demokratiet.

New Zealand og Sri Lanka

Statsministeren viste også til angrepet på to moskeer på New Zealand og angrepet mot kirkene på Sri Lanka tidligere i år. De er ifølge Solberg fryktelige påminnelser om at terroristenes ideologi og forestillingen om et «oss og dem» deles av mange.

Også AUF-leder Ina Libak viste til at konspirasjonsteorier og hat fortsatt finnes, og hun insisterte på at 22. juli aldri må glemmes.

– Vi som fellesskap har ansvar for å huske. Gjennom å ta vare på de sporene det gjør vondt å se på. Og det er nettopp derfor vi må ta vare på dem. For å huske terrorens brutale kraft. For å huske at terroristens tanker og meninger vokste fram i vårt samfunn, sa Libak.

– Bare én mann er ansvarlig for angrepet. Men vi har alle ansvar for at det aldri skjer igjen, sa AUF-lederen.

Etter Solbergs tale ble navnene på alle ofrene lest opp. 77 mennesker ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011 – åtte av dem befant seg i regjeringskvartalet, mens 69 ble drept på Utøya, der AUF hadde sommerleir.Andre saker å lese

Kaja Vang er tilbake

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Kaja Vang meldte oppløsning på sitt foretak Kaja Vang AS i november 2021. Nå er beslutningen om oppløsning reversert og selskapet er aktivt igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Bortvist fra Hønefoss

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

To menn, begge i slutten av tenårene, ble natt til søndag bortvist fra Hønefoss sentrum av politiet. Grunnen til bortvisningen var at de hadde lagd bråk på et serveringssted.

Les mer i RingeriksAvisa

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

27-01-2023 Nyhetsklipp Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

Økte levekostnader har satt i gang en ny bølge med svindelforsøk - disse sikter seg inn på vanlige mennesker som allerede er i en tøff situasjon. Spørsmålet er derfor -...

Les mer i RingeriksAvisa