torsdag, 11 april 2019 09:26

Bruker 11,5 millioner kroner på å redde kraftturbin

Skrevet av
Denne turbinen vil få et langt liv takket være KIWI Denne turbinen vil få et langt liv takket være KIWI Foto: Frank Tverran

Næringslivet har for alvor sett hvilke muligheter de har til skape fornybar energi. KIWI investerer derfor stort i Ringerike.

I et gammelt og nedslitt vannkraftverk utenfor Hønefoss konstaterer KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy at han har funnet grønt gull: Ved å redde Glitre Energis utslitte kraftturbin på Hensfoss, bidrar kjeden til å produsere den billigste, mest miljø- og klimavennlige strømmen tilsvarende forbruket i 100 KIWI-butikker. Det er like mange butikker som KIWI har i Asker, Bærum og Buskerud.

hensfossen2
Konsernsjef i Glitre Energi Pål Skjæggestad (tv) og KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy (Foto: Norgesgruppen)

– KIWI ønsker å bidra til at det produseres ny fornybar strøm tilsvarende energiforbruket ivåre butikker. Det at vi nå redder turbinen på Hensfoss er en viktig del av vårt arbeid for å bli klimanøytral, sier Jan Paul Bjørkøy, som mener man ikke må glemme å pusse arvesølvet – nemlig den norske vannkraften.

Glitre: - KIWI har skjønt det

Uten KIWIs satsing ville den fornybare kraften ha blitt borte fra markedet.- På Hensfoss er det dessverre ikke lønnsomt å oppgradere det 75 år gamle kraftverket med det skatteregimet vi har i dag. Når KIWI nå går inn og bidrar i et langsiktig samarbeid sikrer det full rehabilitering. Vi er glade for at KIWI har skjønt det, og sammen med oss satser på norsk vannkraft, sier konsernsjef i Glitre Energi Pål Skjæggestad.

DNT roser tiltaket

KIWI er den første norske bedriften som investerer i oppgradering av vannkraftverk som en del av sin miljøsatsing. Den grønne dagligvarekjeden går dermed mot strømmen i sin jakt på den billige og grønne elektrisiteten. Oppgraderingen av vannkraftverket krever ingen nye inngrep i naturen, og initiativet blir tatt godt imot av Dag Terje Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

– Norge skal produsere mer fornybar energi i årene fremover. Vi i DNT er opptatt av at denenergien må produseres så miljø- og klimavennlig som mulig. Her er rehabilitering av eldrekraftverk som Hensfoss en viktig brikke. Det er inspirerende for meg å se at næringslivsaktører som KIWI tenker langsiktig og smart i sitt klima- og miljøarbeid, sier Solvang.Han berømmer KIWI og Glitre Energi for å tenke utenfor boksen når de nå inngår samarbeid om finansiering av rehabiliteringen på Hensfoss.
– Et av de beste grepene vi kan ta for å begrense naturinngrep fra produksjon av fornybarenergi er å oppgradere eksisterende vannkraft, så det håper jeg å se mer av i tiden fremover, sier Solvang.

Etterlyser flere prosjekter

Hos KIWI er Jan Paul Bjørkøy ikke fremmed for tanken på å gå inn i flere tilsvarende prosjekter. Målet er å gjøre kjeden selvforsynt med fornybar energi.– Vi har jobbet med Hensfoss-prosjektet i to år, og det har gitt mersmak. Vi skal fortsette å åpne noen av Norges mest energismarte, klima- og miljøvennlige butikker. Men vårt mål er å bli klimanøytrale, og da må vi gjøre mer. Vi i KIWI fortsetter derfor jakten på gode miljøprosjekter som både er billige og bra for klima og miljøet, sier Bjørkøy.

hensfossen3
Det gamle verktøyet kommer til heder og verdighet igjen (Foto: Frank Tverran)

hensfossen4
Manglende vedlikehold har forandret deler av gulvet til små kunstverk (Foto: Frank Tverran)

Sist redigert torsdag, 11 april 2019 09:45

Andre saker å lese

Narvik og Comet Halden klar for eliteserien - Ringerike ned

28-03-2024 Sport NTB - avatar NTB

Narvik og Comet Halden klar for eliteserien - Ringerike ned

Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

28-03-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Svarene på dagens quiz finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Meteorologene varsler kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge torsdag kveld

28-03-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Meteorologene varsler kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge torsdag kveld

Skal man kjøre på hytta torsdag kveld, bør man være særdeles varsom. Det er ventet kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Hamstrer egg i Sverige - men i Hønefoss er det egg nok

28-03-2024 Nyheter NTB og Frank Tverran - avatar NTB og Frank Tverran

Hamstrer egg i Sverige - men i Hønefoss er det egg nok

Mangelen på egg i enkelte norske butikker har ført til at nordmenn hamstrer egg også i butikkene rett over svenskegrensen.

Les mer i RingeriksAvisa