torsdag, 14 mars 2019 15:01

Tre av fire unge er innom idretten, men frafallet er stort

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Tre av fire unge er innom idretten, men frafallet er stort Foto: Michael Schwarzenberger / Pixabay

En ny rapport fra NOVA viser at de aller fleste ungdommer holder seg fysisk aktive gjennom organisert idrett. Samtidig er det mange som faller av.

Det melder Norges Idrettsforbund (NIF) torsdag. Rapporten er basert på Ungdata-undersøkelsen fra 2018.

Av 225.000 ungdommer i alderen 13-18 år svarer hele 93 prosent at de har deltatt i organisert idrett i løpet av livet. 75 prosent svarer at de også har vært med i idrettslag i løpet av ungdomstiden.

– Det er meget gledelige at den organiserte idretten utgjør en såpass vesentlig del av ungdommers liv, og bidrar til en aktiv ungdomsbefolkning og god livskvalitet. Men disse gode tallene er ikke en hvilepute for oss i idretten. Vi ser at vi fortsatt har en vei å gå før vi får ned frafallet, og vi må fortsatt jobbe for å senke kostnadene for deltakelse i barne- og ungdomsidretten, sier NIFs generalsekretær Karen Kvalevåg.

60 prosent slutter

Undersøkelsen viser samtidig at nærmere seks av ti ungdommer slutter med idrett før de når 17-18-årsalderen.

– Det er viktig å la ungdom være med å bestemme, påvirke og utforme sin egen idrettshverdag. Det er ikke alle som synes at konkurranser er det mest interessante med å være med i et idrettslag, sier Linda Jacobsen, som er rådgiver for breddeidrett i idrettsforbundet.

Hun vil at ungdommer som ikke ønsker å være aktive kan få roller som trenere, dommere, styremedlemmer eller andre oppgaver tilknyttet ulike arrangementer.

– Vi må bli enda flinkere til å tilrettelegge for en livslang rolle i norsk idrett.

Frafallet øker med alderen

De største frafallene er blant ungdommer fra lavere sosiale lag. NOVA-forsker Anders Bakken påpeker at det er fem ganger større sjanse for at unge fra lavere sosiale lag aldri har vært med i organisert idrett, sammenlignet med de fra høyere sosiale lag.

Samtidig er det ikke ett bestemt tidspunkt i ungdomsårene der frafallet fra organisert idrett er spesielt stort, forklarer han.

– Frafallet er jevnt økende utover i ungdomstiden fram til 16-17-årsalderen. Men en del slutter i overgangen fra barne- til ungdomsidretten, sier Bakken.

NTB

Andre saker å lese

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa