×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 500
søndag, 04 november 2018 15:51

Storøvelse med utfordringer

Skrevet av
Storøvelse med utfordringer Foto: Rasmus Lindberg

Ringerike og Hole Røde Kors Hjelpekorps avholdt lørdag øvelse i søk og redning.

Øvelsen ble avholdt i samarbeid med Sør-Øst Politidistrikt v/Innsatsleder Hans Mattis Hamborg og Hode Over Vann v/Daglig Leder Lars Fossum.

Lørdag formiddag gikk øvelsesalarmen. En eldre dement dame med selvmordstanker hadde forsvunnet. Det ble sagt at damen hadde «vist intresse» for vann tidligere, og søket ble derfor konsentrert til vassdraget rundt Viul. Mannskap fra etatene og frivillige organisasjoner deltok i søket, blant annet medlemmer fra det lokale Røde Kors. Som en del av øvelsen ble tre av letemannskapene borte under letingen, så nå omfattet søket totalt fire personer.

Etterhvert ble de tre fra Røde Kors funnet liggende i Randselva og en omfattende redningsaksjon ble påbegynt. Det kom også melding om at enda en person hadde vært litt for nysgjerrig og ramlet utfor et stup. Han ble observert hengende skadet i skråningen.

Men heldigvis var dette bare en øvelse.

Blant de moment som øvelsen omfattet, var søk i vanskelig terreng, redning med høy vanskelighetsgrad samt vurdering av risiko og sikkerhet. Det var mye av dette i dagens øvelse! Men det skulle vise seg og bli mer enn øvelseslederen hadde tenkt seg. Mye mer.

Naturens krefter kan ingen rå over.

Før øvelsen startet, hadde et antall markører blitt strategisk utplasert. Det var disse som skulle lokaliseres og deretter reddes, men da slusene ved Løkkedammen ble åpnet og fylte fossen med vann, ble vanntrykket så mye mer enn man hadde regnet med. Noen av markørerne løsnet derfor fra sine forankringer og fulgte med vannet og ble liggende på ennå mer utilgjengelige steder enn planlagt.

På grunn av tåke kunne ikke helikoptret fra Rygge delta som planlagt. RingeriksAvisas drone kom derfor til god nytte og fikk lokalisert en av markørerne i vassdraget.

Damen ble funnet i live, den svært nysgjerrige ble reddet ned i god behold, men de tre markørerne derimot hadde dessverre omkommet.

Alle fotos: Rasmus Lindberg (høyreklikk og velg "Vis bilde" for stort format)

redning av person i elva

redningsaksjon

redning 03

redning 04

redning 05

redning 06

redning 07

redning 08

redning 09

redning 10