fredag, 07 september 2018 10:51

Setesdølen vaker igjen

Skrevet av
Setesdølen vaker igjen Foto: Frank Tverran

Vi skrev tidligere i år om Crypto One AS som trakk seg ut med millioninntekt og flyttet hjem til Setesdal. Samtidig byttet selskapet navn til Hpc Nordic AS. Nå er han tilbake på Ringerike.Denne gangen på Viul.

Gunstige strømavtaler frister. Nå representerer John Kristian Osestad firmaet Quasar Services Norway AS. Vi har snakket med Osestad.

- Har Quasar Services Norway AS kjøpt eiendommen av Huhtamaki på Viul (Nesmoveien 1, red anm)?

- Ja, det har de.

- Men denne eiendommen står fortsatt med Huhtamaki Norway AS som eier i den offisielle grunnboka for Ringerike kommune. Videre er det tinglyst at advokat Utne har rådighet over eiendommen.Har dere bare leid eiendommen?

- Nei, den er kjøpt

Huhtamaki AS ved Anne Kristin Ødegård bekrefter at salgsprosessen er i gang, men vil ikke si hvem som er kjøper. Dette vil fremkomme av grunnboka senere, og vi vil da skrive om det. Pr. i dag er derfor Huhtamaki AS formell eier.

Hvem kjøper hva?

- Hvilket selskap skal betale for leie av datamaskiner og strøm som brukes i lokalene på Viul?

- Det kan jeg ikke fortelle, svarer Osestad

Grunnen til at vi stilte dette spørsmålet, er at Quasar Services Norway AS (org nr 989033107) har gått med underskudd de tre site årene og har en negativ egenkapital på over 40%. Totalrentabiliteten ligger på minus 86,5.

Lite å kjøpe fast eiendom på?

Kraftriket AS har kunder hvor strøm leveres i Norge og faktura sendes utenlands. Men de kan heller ikke opplyse hvem som er kunder hos seg.

Vannavkjølte maskiner

Vannet som brukes til å kjøle maskinparken kan ha en utgangstemperatur på 60 varmegrader. Osestad forteller at vannet hele tiden vil gå i et lukket system og ikke forsvinne ut i Randselva.

Hva kan de brukes til?

Hver container inneholder inntil 200 servere med et totalforbruk på 350kW. De containerne som leveres har følgende standard programvare:

  • Machine learning
  • Image recognition
  • Computer-aided engineering
  • Blockchain
  • Ethereum mining
  • Energy provider
  • Companies with substantial investment in digitalization


"Teknisk dumping"

Vi synes begrepet "Teknisk dumping" kan være et passende begrep på det som skjer i vårt distrikt. Den samfunnsøkonomiske gevinsten er svært liten.

Pengene for det som utføres av datamaskinene i Ringerike, havner et eller annet sted i utlandet. Derfra fakturerer de kundene sine, får oppgjør, skaper arbeidsplasser og betaler skatt og merverdiavgift.


Fra leverandørens hjemmeside, illustrasjonsbilde

Sist redigert fredag, 07 september 2018 10:59