A+ A A-

Hyttebygging stanset av politiet

Hyttebygging stanset av politiet Foto: A-krimsenteret Tønsberg

Politiets A-krimsenter aksjonerte i forrige uke mot hyttebygging i Hallingdal. Ved syv arbeidsplasser ble arbeidet stanset på grunn av farlig arbeid i høyden.

Aksjonen ble gjennomført 11., 12. og 13. juni mot arbeidslivskriminalitet i hyttefelt på Nesbyen og Geilo.     

10 medarbeidere fra Arbeidstilsynet, Sør-Øst politidistrikt, Skatt Sør, NAV Kontroll Øst og lokale skatteoppkrevere deltok. Aksjonen ble koordinert av Buskeruds a-krimgruppe, som er tilknyttet a-krimsenteret i Tønsberg.

Dette ble avdekket av a-krimsenteret:

  • Totalt ble 30 virksomheter og 85 personer kontrollert
  • Ved 7 byggeplasser ble arbeidet stanset på grunn av usikret arbeid i høyden
  • En virksomhet brøt denne stansen og ble oppdaget. Det førte til at tre personer ble bortvist. De fikk også inndratt HMS-kort som tilhørte en annen virksomhet. Virksomheten de er ansatt i er ikke registrert i Norge.   
  • En virksomhet skyldte et betydelig beløp i skatter og avgifter. A-krimsenteret tok sikkerhet for dette beløpet i flere utestående fakturaer.  
  • Rotete selskapsstruktur i flere av selskapene
  • En virksomhet hadde aldri hatt HMS-kort.
  • Noen HMS-kort ble inndratt da de var gått ut på dato.
  • Fem personer var ikke innmeldt i Arbeidsgiver- og arbeidstakerregistret (Aa-registret)

Som følge av aksjonen er det en rekke saker som følges opp av hver enkelt etat.

- Alvorlig

- Det ble avdekket mange tilfeller av dårlig sikring under arbeid i høyden. Dette kunne fort resultert i alvorlig personskade eller død. Dette ser vi svært alvorlig på. A-krimsamarbeidet har over flere år rettet innsatsen mot useriøse og kriminelle aktører i dette markedet. Det er en god del å sette fingeren på, sier Annett Henriksen, talsperson for a-krimsenteret.

Tips og informasjon som kommer inn gjør at a-krimsenteret kan gjøre et bedre etterretningsarbeid og slå mer målrettet og effektivt til mot useriøse og kriminelle aktører.  

- Det er et generelt trekk at virksomheter vi har hatt kontakt med tidligere, har endret adferd og blitt bedre. Samtidig ser vi nye selskap som driver med arbeidslivskriminalitet. De vil vi følge tett. De skal ikke få ødelegge det anstendige arbeidslivet, sier Henriksen.

  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20