banner web

A+ A A-

Bonsai – barnebok om døden

Bonsai – barnebok om døden Illustrasjonsbildet er ikke fra boka

Nå kommer en ny barnebok om døden. Hvordan opplever barn å miste nære familiemedlemmer? Hva skjer underveis mot et dødsfall, og etterpå? «Bonsai» er en liten bok om døden.Om hvordan det oppleves å miste noen i familien, og alle små og store og rare tanker som kan komme underveis.

I boka, som er skrevet av Simon Stranger, følger vi et barn når mormor blir syk og dør, og dagene gjennom avskjed og sorg.

Et lite bonsai-tre får en spesiell betydning i fortellingen, som både er sår, humoristisk og gjenkjennelig.

-Ingen lekser om døden

Vi møter bl.a. barnets funderinger om hva som skjer med den døde kroppen, om «shoppingtur» til begravelsesbyrået, men at ingen ny mormor kan kjøpes, om skyldfølelse og ubesvarte spørsmål og om hverdagen der «skolen ikke har noen lekser om døden»…

- Barn hører ofte om død i nyheter og fiksjonsfortellinger, men de trenger hjelp til møtet med den naturlige døden når den kommer i en familiesituasjon. Døden angår barna. Mange har mistet besteforeldre eller andre. Det er viktig at barn også får hjelp til å se at tanker om døden verken er skummelt eller farlig, sier Simon Stranger som har skrevet boka etter invitasjon fra Kirkens Bymisjon.

Barn som pårørende

- Døden er fortsatt tabu og ofte bortgjemt i institusjoner. Vi tror det er viktig å ta døden tilbake, og være åpne om dette også på våre sykehjem. Barn er også pårørende og vi ser at de kan komme tett på i avskjeden med familiemedlemmer.Denne barneboka vil bli et godt verktøy i samtale med barna om det som ellers kan virke dramatisk eller skummelt, sier prest Olga Tvedt i Kirkens Bymisjon.
Hilde Hodnefjeld er illustratør for boka og bruker en lys, lett og barnlig strek.

Det er Kirkens Bymisjon og Magikon forlag som utgir «Bonsai».

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent