torsdag, 15 februar 2018 11:01

Kulturhistorie i historielaget

Holoa er ei setergrend som ligger mellom Tverrsjøen og Katnosa i Nordmarka. Hos Ringerike historielag kan du få vite mer om dette stedet.

I perioden 1884-1966 var ei av setrene brukt som feriested. Hit kom bedrestilte mennesker fra Kristiania for å dyrke friluftsliv og selskapelighet. Man jakta, fiska, drakk og levde et liv utenom det vanlige seterlivet her langt inne på skauen.

Åsa Bjertnæs har fått tilgang til seks dagbøker fra Holoa med detaljerte opplysninger om personer og hendelser fra 1874 til 1913.

Det var få veier i Nordmarka på denne tida, og dagbøkene nevner ofte at lokale fastboende var sendt til fots til «bygda» for å hente forsyninger. Bygda var Jevnaker, 10 km unna.
Flere av gjestene på Holoa var kjente, offentlige personer, både i samtida og i ettertida, f.eks.dikterne Hans Jæger og Hans E.Kinck. Gjestene hadde atskillig å meddele over bordet på kveldene, noe dagbøkene reflekterer.

Ringerike historielag ønsker velkommen til Åsa Bjertnæs. Åsa vil fortelle mer om dagbøkene og det spesielle livet på Holoa tirsdag 20.februar 2018, kl.19.00, i Svenskestua, Ringerikes Museum.
Det blir også kaffe og julekake. Velkommen til alle!

Det blir anledning til å kjøpe boka til Åsa: Livet på Holoaseter i Nordmarka : dagbøkene 1874-1913.

Andre saker å lese

Dummet seg ut i fylla

18-05-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Sent fredag kveld dummet tre personer seg kraftig ut på Søndre torg i Hønefoss. De begynte å slåss med hverandre. Politiet måtte bortvise alle tre fra sentrum og de fikk...

Les mer i RingeriksAvisa

LørdagsQuiz

18-05-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er lørdagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

18-05-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Elbilforeningen vil kjøre i kollektivfeltet i helger i Oslo og Akershus

Elbiler har blitt kastet ut av kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Norsk Elbilforening mener det bør være unntak i helger og på travle reisedager.

Les mer i RingeriksAvisa