onsdag, 08 november 2017 14:42

Joshua French skriver bok

Joshua French under rettssaken i 2014 der han var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa Joshua French under rettssaken i 2014 der han var tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

I sitt første intervju siden returen fra Kongo, sier Joshua French at han ikke er sur på noen. Nå skriver han bok om hva han gjorde i Afrika.

– Jeg må uttrykke meg gjennom en bok, samle alt på ett sted, det er en form som matcher det jeg har å si, sier Joshua French til Dagen.

Det er Frenchs første intervju siden han i mai i år ble løslatt etter åtte år i kongolesiske fengsler.

Dømt til døden

French ble sammen med kameraten Tjostolv Moland pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Året etter ble de dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Begge nektet straffskyld. Bare Moland ble dømt for selve drapet. I håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge, valgte de å ikke anke dommen.

Moland ble funnet død på cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa i 2013, og et halvt år senere ble French dømt før å ha drept kameraten.

– Ikke sur på noen

French sier til Dagen at han har funnet feil i hvordan folk har omtalt saken, men at han ikke er sur på noen.

Også Frenchs mor, Kari Hilde French, skriver bok. Hennes bok kommer ut før jul, og sønnen sier det er mer enn nok å ta av til at de begge kan skrive om hendelsene. Moren skriver om sitt liv der nede og kontakten med UD, mens det for French selv er hva han og Moland gjorde i Afrika, og hvorfor de ble dømt, som er selve saken.

– Det er det bare jeg som kan skrive, sier French. Så langt har han skrevet 50 sider av boka, som etter planen skal være klar neste år.

Andre saker å lese

I rute med erosjonssikring av E16 ved Follum

19-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

I rute med erosjonssikring av E16 ved Follum

E16 går her nær elva på et parti der terrenget er utsatt for utgliding og skred ved flom. Ved gunstige værforhold kan det bli tidligere gjenåpning.

Les mer i RingeriksAvisa

Her destrueres vinterens veislakt

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her destrueres vinterens veislakt

Folk som passerte en frysecontainer i Asbjørnsensgate torsdag kveld, ble møtt av et makabert syn. Kanskje en slik container burde vært plassert på et litt mer bortgjemt sted?

Les mer i RingeriksAvisa

Brann i Haugsbygd

18-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Brann og Redning skal brenne et hus i Gjermundboveien 39b fredag 19/4 fra kl.0900. De øver mannskapene på røykdykking. Det vil bli synlig røyk i området fra ca kl.0900 og ut...

Les mer i RingeriksAvisa

Ringerike Historielag: En Helt i Djevelens Brigade

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Historielag:  En Helt i Djevelens Brigade

Bli med på et fascinerende foredrag med Christopher Hals Gylseth, hvor han utforsker den utrolige historien til Finn Roll, en nordmann som forlot sitt hjemland for å kjempe mot nazistene...

Les mer i RingeriksAvisa