Oppdatert 22.06.2018

Rekordmange valgobservatører skal følge det norske valget

  • Skrevet av NTB
  • Publisert i Nyheter
Ifølge kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, vil rekordmange nasjonale og internasjonale valgobservatører vil følge årets stortings- og sametingsvalg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Ifølge kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, vil rekordmange nasjonale og internasjonale valgobservatører vil følge årets stortings- og sametingsvalg.

158 valgobservatører fra 32 forskjellige land kommer for å følge årets valg. Aldri har så mange observatører vært til stede, ifølge Jan Tore Sanner.

– Det er svært viktig at internasjonale valgobservatører er her og følger valget. Et blikk utenfra hjelper oss å sørge for at den norske valgloven er i tråd med internasjonale forpliktelser og standarder, sier kommunal- og moderniseringsminister Sanner.

Norge er gjennom ulike internasjonale konvensjoner og dokumenter forpliktet til å invitere og ta imot nasjonale og internasjonale valgobservatører. Formålet er å vurdere om valget og valgprosessen er i samsvar med nasjonal og internasjonal lovgiving.

Flere av observatørene vil bli ledsaget av norske organisasjoner, blant annet Norsk ressursbank for demokrati og menneskerettigheter (NORDEM) og Den norske Helsingforskomiteen.

I år har regjeringen pålagt kommunene å telle alle forhåndsstemmer manuelt, noe som sist var prosedyre på 1980-tallet, for å skjerpe sikkerheten rundt valget.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20