RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 23.10.2019

Stilling ledig

:

Ta klamydiatesten hjemme

Usikker? Usikker?

Redd du har klamydia, men vil helst slippe å gå til legen? Ikke fortvil. Nå har du nemlig mulighet til å ta prøve hjemme.

Nærmere 23 000 nordmenn får hvert år påvist klamydia, den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at antallet som fikk påvist gonoré økte med 35 prosent fra 2013 til 2014. Til enhver tid har om lag én av 20 seksuelt aktive unge klamydia. Infeksjonen kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner dersom den ikke behandles. Kondombruk, oppsporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommene.

Mindre flaut
- Vi opplever at flere synes det er flaut å oppsøke fastlegen sin ved mistanke om kjønnssykdom, forteller jordmor Annelie Skare ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter. – Da kan det være greit å vite at man kan få råd og prevensjonsveiledning hos en jordmor. Jordmødre gjør så mye mer enn å ta i mot barn. Ved sin private klinikk på Grefsen tilbyr jordmødrene blant annet testing av kjønnssykdommer, celleprøvetakning, prevensjonsveiledning og spiralinnsettelse.

Diskret prøvetaking hjemme
Nå har man også mulighet til å gjennomføre Klamydia- og Gonorétester hjemme. Laboratoriet Unilabs tilbyr å kjøpe klamydiatester via nett. Laboratoriet sender utstyr for urinprøve i en nøytral forpakning sammen med informasjon om riktig prøvetaking. Urinprøven tas hjemme og sendes så tilbake til laboratoriet i en forhåndsfrankert konvolutt. Prøven analyseres raskt og svar på prøven sendes hjem til deg i en nøytral konvolutt, eller du kan få svaret digitalt til din Digipost-konto. Er prøven positiv tar du med svarrapporten til lege og får utskrevet antibiotikabehandling.

Markant økning
Siden Unilabs startet opp tilbudet om prøvetaking hjemme for klamydiatester i 2011, har det vært en stor økning i etterspørsel. I perioden 2012-2014 har antall hjemmetester økt med 65%.

I 2014 hadde vi 5,9% positive Klamydia-prøver og tendensen hittil i år ligger på det samme nivået, med litt variasjon fra måned til måned forteller Ragnhild Thoresen, daglig leder for Unilabs Norge.

Raskt og sikkert svar
- Prøvene undersøkes senest dagen etter mottak. Alle prøvesvar kontrolleres av en laboratorielege. Et nytt funn av klamydia bør alltid behandles. Vi oppmuntrer til å ta kontakt med fastlege for behandling og videre oppfølging. Behandling av klamydia er gratis for pasienten. Infeksjon behandles enkelt med antibiotika. Hvis pasienten har gjentatt påvist genital klamydia, kan vi konsultere primærlege for alternativ behandlingsmulighet, forteller Kristina Papp, legespesialist i medisinsk mikrobiologi ved Unilabs laboratoriemedisin.

Ved positivt resultat er anbefalingene fra Folkehelseinstituttet smitteoppsporing og evt. undersøkelse av seksualpartner. Man skal konsentrere seg om seksualpartnere de siste 6 måneder ved smitteoppsporingen. Klamydia kan forløpe asymptomatisk i lang tid, kanskje år.

Fra man bestiller en prøve tar det kun 4-6 dager til man kan få prøvesvaret sitt elektronisk.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent