onsdag, 01 juli 2015 07:31

Lysets hjerte- Heart of Lightness

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Foto: Per Heimly Foto: Per Heimly

Samisk Hus i Oslo og Thon Hotell Kautokeino v/ Mikkel Gaup inviterer til åpning av kunstutstilling med fotograf Per Heimly i Samisk Hus sine lokaler den 2. juli, kl 19:00. Tittelen Lysets hjerte er inspirert av romanen Heart of Darkness av Joseph Conrad, og representerer for Heimly en reise mot et mål.

I mars i år var Per Heimly på reise i Kautokeino med Mikkel Gaup og Ari Behn, og det er bilder fra Kautokeino og mennesker han har truffet på denne viktige reisen som er i fokus denne gangen. For Heimly var dette en sterk opplevelse. Reisen gikk fra Alta til Kautokeino, en tur på snøscooter som varte i ni timer.  Heimly beskriver reisen som en «missing link » i sitt fotografiske uttrykk.

Utstillingen er unik, og representerer noe nytt i Heimlys repertoar. Han fikk først et bevisst forhold til sin samiske identitet da han var 15 år, gjennom et politiske engasjement for altaaksjonen som har merket både han og hans familie.

Heimly selv har norsk- samisk bakgrunn, og er fra Snubba i Nordland. Han har satt sine spor med sitt uttrykk, som befinner seg et sted mellom det kommersielle og kunstneriske.
Gjennom sine bilder viser Heimly det vakre i det uskjønne, tabubelagte og nedverdigende situasjoner som engasjerer og provoserer.
Mikkel Gaup har flere roller som musiker, skuespiller og reiselivsaktør, og har samarbeidet med Per Heimly om ulike kulturelle prosjekter tidligere.  Og gjennom et samarbeide med Samisk Hus, har denne utstillingen kommet til.

Samisk Hus i Oslo har som formål å drive kulturinstitusjonen Samisk Hus, som et brukshus for den samiske befolkningen i Oslo. Samisk Hus i Oslo skal aktivt bidra til at samisk identitet, språk, kultur og samfunnsliv synliggjøres og utvikles, blant annet ved å synliggjøre og fremme kunnskap om den samiske befolkningen, både i et historisk og dagsaktuelt perspektiv. Vi er stolte av å presentere utstillingen Heart of lightness på Samisk Hus. Heimly beskriver utstillingen som en hyllest til Finnmark, og som vuggen til sin identitet, rent fotografisk.

Utstillingen åpner den 2.juli kl 19, og følgende åpningstider vil annonseres:

3.juli: kl 17-20
4.-5.juli: kl 12-15
7.-10.juli: kl 17-20
11.-12.juli: kl 12-15


Egne åpningstider for august og september vil annonseres på  http://www.samiskhus.no/

Samisk Hus i Oslo lover en annerledes utstillingsåpning med musikalske innslag og enkel bevertning i samisk ånd.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.