Oppdatert 27.05.2018

Anne og Kitty byr på vafler

I anledning den årlige vaffeldagen lørdag, kan du få smaksprøver på vaflene etter oppskrift fra Anne og Kittys mormor. Og kaffe er det Eger som byr på.

Vafler elskes av store og små! Lørdag 25. mars feirer vi vaffeldagen, og du har en god grunn til å invitere venner eller familie på noen deilige, nystekte plater.

Mellom klokka 11 og 13 bør du ta deg en tur i Storgata i Hønefoss. Før du blander sammen "Mormors vafler", som er en gammel famileoppskrift etter Anne og Kittys mormor Klara Nilsine, kan du nemlig prøvesmake utenfor Eger over gata for Stentøimagasinet. Og Eger spanderer en kaffeskvett til vaffelen.

Den internasjonale vaffeldagen

Den offisielle forklaringen på denne dagen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) den 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet akkurat ni måneder senere. Vaffel-dagen feires i dag over hele verden og markerer et skille mellom vinter og vår. Det synes vi er en koselig tradisjon.

Menn spiser mer vafler enn kvinner

Nordmenn flest er glade i vafler, men det er litt forskjell på menn og kvinner når det gjelder inntaket. Mens nesten halvparten av norske menn (49 %) spiser vafler minst en gang i måneden, er det 43 % av kvinnene som gjør det samme. Det er også flest vaffelspisere blant de godt voksne blant oss, 53 % i gruppen over 60 år spiser vafler en gang per måned eller oftere, mens andelen unge i alderen 15-24 år ligger på 44 %.

Trøndere er de største vaffelelskerne

Tallene viser også at nesten 6 av 10 (57 %) i Midt-Norge spiser vafler så ofte, mens bare 1 av 3 (34 %) Oslo-boere gjør det samme. Den samme tendensen ser vi på pannekakespising, så begge deler er tydeligvis tradisjon som er godt forankret blant trønderne. Men over hele landet har nordmenn ulike tradisjoner og vaner for hva de putter i vaffelrøren og hva de liker å putte oppå vaflene!

Her er mormor Klara Nilsines oppskrift:

  • 3 egg
  • 1/2 ltr melk
  • 2-3 dl kremfløte
  • 3ss smør
  • 2-3 ss sukker
  • Hvetemel til passe tykk røre
  • Røren skal svelle i ca 30 minutter før steking
Sist redigertfredag, 24 mars 2017 17:53
  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20