tirsdag, 14 februar 2017 16:06

Bøndene har stålkontroll

Skrevet av
Bransjen vil kun ha veldresserte gulrøtter Bransjen vil kun ha veldresserte gulrøtter Foto: Frank Tverran

Den 10. februar arrangerte Standard Norge et informasjonsmøte om Norsk Standard for gulrot og andre grønnsaker. Under møtet ble det konkludert med at dagens standarder ikke er skyld i matsvinn.

Det kom også fram at bransjen i liten grad forholder seg til Norsk Standard og at kravene til for eksempel gulrot heller er nedfelt i interne bransjekrav. Derfor kan myten om at "EU bestemmer hvordan gulrota skal se ut", avlives her og nå.

- Dette er krav som ikke ligger åpent tilgjengelig, og som vi ikke rår over, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.

- Det unike med Norsk Standard er at den utvikles i en åpen prosess med alle interessegrupper involvert, og at for eksempel forbrukerne og miljøorganisasjonene også blir hørt, sier han.

Bransjen vil ikke snu

Bransjeaktørene er tydelige på at de heller vil opprettholde sine bransjekrav enn å oppdatere dagens Norsk Standard. Det tar vi til etterretning. Dersom de senere skulle være interessert i å se nærmere på standarden, står vi selvsagt til disposisjon. Vi tror nemlig at standardisering er en god idé, framhever Mehus.

Bred deltakelse

Under møtet hos Standard Norge var det bred deltakelse med rundt 20 representanter fra blant annet gulrotprodusentene, BAMA, NorgesGruppen og Landbruksdirektoratet. Også Forbrukerrådet, Opplysningskontoret for frukt og grønt og miljøorganisasjonene var representert.

Ikke noe problem

Bransjeaktørene var tydelige på at matsvinnet ikke er et stort problem i dag og at bransjekravene fungerer tilfredsstillende og gir nødvendig fleksibilitet. Det var derfor liten interesse for å oppdatere standarden fra 1999.

Andre saker å lese

Kaja Vang er tilbake

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Kaja Vang meldte oppløsning på sitt foretak Kaja Vang AS i november 2021. Nå er beslutningen om oppløsning reversert og selskapet er aktivt igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Bortvist fra Hønefoss

29-01-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

To menn, begge i slutten av tenårene, ble natt til søndag bortvist fra Hønefoss sentrum av politiet. Grunnen til bortvisningen var at de hadde lagd bråk på et serveringssted.

Les mer i RingeriksAvisa

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

27-01-2023 Nyhetsklipp Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Svindlere spiller på folks ønske om å spare penger

Økte levekostnader har satt i gang en ny bølge med svindelforsøk - disse sikter seg inn på vanlige mennesker som allerede er i en tøff situasjon. Spørsmålet er derfor -...

Les mer i RingeriksAvisa