mandag, 29 juni 2015 09:53

Sommeren blir ett sekund lengre

Skrevet av

Mange mener at sommeren er i korteste laget, men i år blir den faktisk ett sekund lengre. Natt til 1. juli gir IERS oss alle et ekstra sekund for å kompensere jordas rotasjonsfart.

IERS er det internasjonale byrået som overvåker jordrotasjonen. Jorda roterer ujevnt og gradvis langsommere. Men det gjør ikke de rundt 400 atomurene som fatsetter UTC - Universal Time Coordinated, som er verdens offisielle tid. Og da får vi - ikke skuddår - men et skuddsekund.

Fordi vi nå har sommertid, ligger norsk tid to timer foran UTC, så hos oss blir dette sekundet lagt til klokka 2 den 1. juli. På enkelte avanserte klokker vil skuddsekundet vises ved at klokka viser 01:59:60 et sekund ekstra før den går til 02:00:00.

Justervesenet har ansvaret for tiden i Norge og de sender tidsrapporter fra sine egne atomur på Kjeller til det internasjonale kontoret for mål og vekt (BIPM) i Paris.

Ordningen med skuddsekund sørger for å holde klokketiden i UTC i takt med jordrotasjonen slik at sola fortsatt står i syd ved nullmeridianen i Greenwich klokka 12 UTC.

I motsetning til skuddår, som vi har hvert 4. år, blir skuddsekundet lagt til med ujevne mellomrom for å holde klokketiden i takt med sola sin gang over himmelen. I år er det den 26. gangen siden 1972 at vi har skuddsekund. Sist vi hadde skuddsekund var i 2012.

Andre saker å lese

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa