fredag, 19 juni 2015 08:42

Nå må banksparerne våkne

Skrevet av

Bankenes innskuddsrenter er på rekordlave nivåer etter nok et rentekutt. – Banksparing har blitt ren oppbevaring, mener Storebrands forbrukerøkonom.

Mange banker har varslet nye rentekutt som følge av rentenedsettelsen fra Norges Bank. Det er dårlige nyheter for alle som har mye penger stående i banken.

– Vi har blitt vant til å juble for lave renter, men nå bør alle banksparerne virkelig våkne. Pengene blir i realiteten mindre verdt når de står i banken år etter år, advarer forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

I løpet av 2014 økte husholdningenes bankinnskudd med 8 prosent, ifølge SSB. Forbrukerøkonomen mener den siste rentenedsettelsen bør være spikeren i kista for banksparing som alternativ for dem som sparer langsiktig.

Går i minus

Får du to prosent årlig rente på konto, taper du i realiteten penger når du trekker fra skatt og inflasjon.

– Banksparing har blitt ren oppbevaring, ikke sparing. Poenget med langsiktig sparing er å sikre og helst øke kjøpekraften, at pengene vokser slik at du får mer for dem den dagen du skal bruke dem. Slik er det ikke med banksparing når rentene er så lave som nå.

Unntaket er BSU, som på grunn av høyere rente og gunstige skatteregler fortsatt er en god spareform for dem som sparer til bolig.

Bør spare i fond

Forbrukerøkonomen anbefaler derimot fondssparing for dem som sparer langsiktig, for eksempel til pensjon.

– Bankkonto er et godt alternativ hvis du sparer til årets ferie eller skal bruke pengene i nærmeste fremtid, men sparer du langsiktig nå, må du over i aksje- eller kombinasjonsfond, mener Picard.

– Fondssparing har høyere risiko enn banksparing, men over tid har fondssparing slått banksparing med god margin, avslutter hun.

 

Forbrukerøkonomens sparetips:

- Betal ned gjelden til et komfortabelt nivå, rundt 60-75 prosent av boligens verdi før du starter annen sparing.

- Spre risikoen i sparingen din: Spar i bolig ved å betale ned gjeld,spar langsiktig i aksjefond og kombinasjonsfond for god avkastning, og sett av noe buffer i banken for å unngå likviditetskriser.

- Har du boliglån og vil spare i tillegg til å nedbetale, bør du spare i noe som forventes å gi høyere avkastning enn lånerenten. Typisk er dette aksjefond og kombinasjonsfond med høy aksjeandel.

- Personer som nærmer seg pensjonsalder, bør trappe ned aksjeandelen i sparingen sin for å redusere risikoen i den siste perioden av sparingen.

Andre saker å lese

Dette bestiller hønefossingene hjem

23-07-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

Dette bestiller hønefossingene hjem

Wolt lanserte leveringstjenesten sin i Hønefoss i mai i år, og etter to måneders drift i byen er hønefossingenes favorittmat ganske tydelig. Selv om tilbudet er variert, er det allikevel...

Les mer i RingeriksAvisa

TirsdagsQuiz

23-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her er dagens quiz. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

22-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa