torsdag, 11 juni 2015 14:35

Åsa-kunstneren Kåre Groven vant skulpturkonkurranse

Skrevet av
Hans Herman Horn, Kåre Groven, og generalsekretær i Skiforeningen Bente Lier Hans Herman Horn, Kåre Groven, og generalsekretær i Skiforeningen Bente Lier Foto: Magnus Nyløkken

Etter at Skiforeningens hus stod ferdig renovert høsten 2012 har det vært klart at man ønsker en skiløperskulptur foran huset. Torsdag ble vinnerutkastet kåret, og skulpturen skal stå klar på vårparten 2015.

I 2012 fikk Skiforeningens hus en sårt tiltrengt oppgradering – takket være gavefinansiering. Det største bidraget kom fra Hans Herman Horn. Men det manglet et blikkfang som kunne markere de nyoppussede lokalene. Dermed ble de fire kunstnerne, Lise Birkeland, Kåre Groven, Thor Sandborg og Mikkel Drabløs Wettre, invitert til å sende inn bidrag til en skulpturkonkurranse.

– Det var slettes ikke noen enkel oppgave å kåre en vinner. De forslagene vi fikk presentert hadde alle sine særpreg, og de innfridde mye av det man var på jakt etter. Alle kunstnerne har gjort en solid innsats, men den som har stukket av med kaka bokstavelig talt, er Kåre Groven. Vi var alle svært begeistret over utkastet, og folk kan glede seg til den kommer på plass om et drøyt år, formidlet en entusiastisk Hans Herman Horn, som også satt i juryen.

kaare grovenStolt kunstner
Også kunstneren selv var tydelig glad for oppdraget. – Jeg synes dette har vært en fryktelig artig oppgave. Men den var ikke enkel. Bygget har ett formspråk, bakken et annet. Denne skulpturen skal være noe imellom. Den skal stå foran Skiforeningens hus og være en markør, sier Groven.

I juryens begrunnelse heter det at "Skiløperen er utført i et moderne silhuett-formspråk som gir inntrykk av både fart og dynamikk, og har et tydelig og lesbart innhold som stemmer meget godt overens med kravene i konkurranseprogrammet. Juryen var enstemmig i sin avgjørelse om at dette utkastet burde utføres som vinner av konkurransen".


– Fart og dynamikk skal komme tydelig fram. For meg er det viktig at den har rytmen av bakken, av det som foregår i bakgrunnen. Den skal fange blikket, understreker han.


Skulpturen skal være hele 12 meter, og den skal skråstilles og fundamenteres i bakken. – Det skal gjøres noen justeringer. Stavene skal få trinser, og dessuten må vi gjøre litt dimensjonering på den, størrelsesforholdet må tilpasses bygget. Også må man se på materialbruk, forteller kunstneren.


Fremdrift
Planen videre fremover nå er å bearbeide modellen, samt å rådføre seg med ingeniører. – Vi må sørge for at dette blir noe som tåler storm, kuling, vibrasjoner og det den måtte bli utsatt for, understreker Groven. Deretter skal prosjektet gjennomføres hos en bedrift.

Og han kan avsløre at det mest sannsynlig bli en bedrift han har brukt før. – Deretter er det bare å gjennomføre. Det skal gå greit å ha denne klar om et år, forsikrer han.

Avdukningen finner sted tirsdag 16.juni kl. 13.00

Sist redigert torsdag, 11 juni 2015 15:32